Åben gård hos kvalitetskalve fra Bølling

Åben gård Bølling

Landmand Henrik Hindbo og hustru Susanne Andersen inviterer by og land til et sjældent kik ind på en blandet bedrift med kvalitetskalve, kyllingeopdræt og planteavl.

Sammen med landmandsparret Susanne Andersen og Henrik Hindbo inviterer Vestjysk Landboforening til åben stalddør i Bølling.

De besøgende kan opleve, hvordan kvalitetskalve opdrættes, se opvækst forhold  for danske kyllinger og smage hjemmeavlet Dansk Kalv i frankfurteren.

Kom og smag forskellen den 29. maj kl. 19.00 på Holkvej 7 i Bølling.

Vestjysk landboforening

Pressetekst & fotos: Anita Corpas

Hvis du kan li’ mørt og fyldigt kalvekød, så kan du være sikker på kvaliteten hver eneste gang, du køber Dansk Kalv, garanterer landmand Henrik Hindbo.

Som tredje generation og yngst ud af en søskendefolk på fire overtog han sin slægtsgård; Gasdalgaard ved Bølling i Vestjylland i 1997.

Sidst i maj åbner familien Susanne Andersen og Henrik Hindbo sammen med Vestjysk Landboforening stalddøren for et besøgsarrangement, hvor både by og land er velkommen til et sjældent kik ind på en blandet bedrift med kvalitetskalve, kyllingeopdræt og planteavl.

Unikt kalvekød

Henrik Hindbo er blandt de landmænd, der i næsten 20 år har haft kontrakt med Danish Crown om at levere særligt unikt kalvekød under kvalitetsstemplet, der tilbage i halvfemserne hed ministerkalv men i dag hedder; Dansk Kalv.

Dansk Kalv opvokser fritgående i fællesbokse. De bliver ikke afhornet, og når slagtedyrene transporteres må køretiden ikke overstige otte timer, og kalvene fragtes af særlige vognmænd med kontrakt og specielt indrettede vogne.

– Ingen dyr slagtes senere end 10 måneder, hvilket ligeledes er garant for, at kødet kun er fra gode kalve, understreger Henrik Hindbo, der køber ca. 950 spædekalve om året fra 13 mælkeproducenter i området.

– For at opnå et ensartet resultat er der krav om, at kalvene allerede fra fødslen får råmælk og senere rigeligt med foder uden vækstfremmere eller forebyggende medicin, siger Henrik Hindbo og forklarer, at Dansk Kalv skal have en daglig tilvækst på 1,2 kg og ved slagt veje 185 kilo.

Mindre kyllingefarm

Gasdalgaard har også kyllingeproduktion med ca. 36.000 kyllinger ad gangen, hvilket regnes for en produktion af de mindre, fortæller Henrik Hindbo, som byggede ny kyllingestald, da han overtog gården.

Han forklarer; at kyllingerne bliver slagtet, når de er 35 dage gamle og vejer ca. 2150 gram. Hans samlede produktion er 550 ton kyllinger om året.

– I Danmark spiser vi alt det kyllingekød, vi producerer. Alligevel eksporterer vi halvdelen til EU. Det betyder, at vi importerer halvdelen tilbage – primært fra Thailand og Brasilien, siger Henrik Hindbo og tilføjer;

– Tankevækkende…

Grill med gufkød

Henrik Hindbo er gift med Susanne Andersen, der er indehaver af Grillstedet ved Brejning-krydset på Herningvej mellem Ringkøbing og Videbæk.

Som det eneste grillsted i kæden af Steff’s Place udsalgssteder, serverer Susanne Andersen stik imod det faste koncept kvalitetskalv i frankfurter-pølserne. Kødet bliver forarbejdet hos Slagter Sørensen i Videbæk.

– Vi serverer frankfurtere, burgere og pålæg baseret på fersk, frisk og lækkert fars og kød af egen avl. Jeg vil have det skal være i orden, pointerer Susanne Andersen.

I syv år var hun køkkenleder på landbrugsskolen i Boris, indtil hun for fire år siden overtog Grill-stedet ved Brejningkrydset.
I dag er der tilknyttet ca. 10 ansatte, og stedet er desuden certificeret til at levere mad ud af huset.

Grillstedet er sponsorer af frankfurter-smagsprøver til de besøgende ved åben gård arrangementet.

Fakta:

Gasdalgaard ved Bølling i Vestjylland har siden 1997 opkøbt flere præstegårde og kvæggårde i området og omfatter i dag 170 hektar.

Der opdrættes ca. 950 kvalitetskalve og produceres ca. 275.000 kyllinger om året og beskæftiger desuden en fast medhjælper.

Landmandsparret Susanne Andersen, 41 og Henrik Hindbo, 43 har sammen fire sammenbragte børn i alderen 10 til 18 år.

Henrik Hindbo’s far Bent på 85 år går stadig til hånde på bedriften.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.