NNF-boss og landbrug går sammen om at stoppe eksport af arbejdspladser til Tyskland.

Dansk landmænd sender hvert år 10 millioner smågrise til Tyskland for at blive fedet op. 

Det svarer til, at Danmark potentielt mister 10.000 arbejdspladser i landbrug og følgeerhverv.

Nu går fødevareforbundet NNF og Landbrug & Fødevarer sammen om at standse for eksporten af de mange svin og tabet af arbejdspladser.

 

PRESSE tekst og foto FOR LANDBOFORENINGERNE MIDTVEST

lille eksportgris-net

Af Anita Corpas

Landboforeningerne MidtVest får besøg af topboss i slagteriarbejdernes fagforening NNF; Ole Wehlast og Asger Krogsgaard, næstformand i landmændenes brancheorganisation Landbrug og Fødevarer i Landbrugscenter Birk i Herning på fredag.

Fagforeningens topboss vil mødes med områdets landboformænd og afdelingsformænd i NNF for at styrke den lokale dimension og vække det lokalpolitiske erhvervsliv.

– Det er i Midtjylland de mange produktionsarbejdspladser er, og det er vigtigt at opretholde disse arbejdspladser, hvis vi vil bevare vores velfærd, siger Steen Hartmann Nielsen, afdelingsformand NNF Midt Vestjylland.

Også formand for landboforeningerne MidtVest er enig.

– Landbruget og slagteriarbejderne har en fælles interesse i at knytte lokale bånd.

– Det er vigtigt med et stærkt landbrug. Men mindst lige så vigtigt, at der er dygtige medarbejdere på virksomhederne, der kan aftage landbrugets produktion, siger Kristian Gade.

Behold grisen hjemme
De to organisationer vil have omgivelserne til at forstå, hvor vigtigt det er at beholde den danske produktion i landet.

Imidlertid har tyskerne konkurrencefordele, som de danske slagtesvinsproducenter ikke kan hamle op med.

Det drejer sig især om favorable tyske momsregler på produktion af fødevare, attraktive afregningspriser på solenergi og biogas.

– Samlet giver det de tyske procenter en fordel på 27 kroner per slagtesvin, siger Kristian Gade.

Han forklarer, at organisationerne derfor foreslår en række politiske tiltag, der skal mindske den tyske konkurrencefordel.

Heriblandt skal kødkontrollen effektiviseres og moderniseres, samt reduktion af konkurrenceforvridende afgifter, transportafgifter og jordskatter. Endelig skal der skabes økonomisk råderum til, at der kan investeres i nye miljøvenlige stipladser for at få tilstrækkelig kapacitet til opfede slagtesvin herhjemme.

– Cirka en million svin svarer potentielt til 1000 arbejdspladser i landbrug og følgeerhverv. Har vi råd til at blive ved at sende dem ud af landet, spør Kristian Gade.