Alle kan passe en bi – alle kan lave honning

PRESSE TEXT & FOTO for Vestjysk landboforening – LandboVest no. 50

——————————————————————————–

Med et stade i baghaven er du i gang. Bierne laver resten. En bi flyver cirka fire millioner gange ud af stadet og henter dig cirka 100 bøtter af den lækreste honning om året.

 

Af Anita Corpas

 

Selvom det er alt for storbyagtigt at kalde dyr for ”søde”, så er der ikke desto mindre noget nuttet over en lille fed bi med tykke gule lår, der efter en strabadserende formiddagstur vender hjem til stadet.

Det gule er pollen, som bien har samlet, og det er madpakker til ynglen.

Efter en tid i selskab med de tre herrer fra Skolebigården ved Bundsbæk Mølle, begynder deres fascination for bier at stikke én.

Alene biernes samfundsstruktur og arbejdsomhed er helt vildt spændende. Ligesom det er forunderligt at tænke på, at bestøvningen fra dette noget undseelige insekts er alfa og omega for verdens flora og fauna.

 

Skolebigård

Peter Hansen, Tage Olesen og Jens Rasmussen er alle tre medlemmer af Skjern-Egvad Biavlerforening og lægger en aktiv indsats i at hjælpe nye avlere i gang i Skolebigården.

Her mødes deltagerne hver anden tirsdag fra sidst i april til oktober og udveksler erfaringer og får gode råd af hinanden.

 

– Det er skønt at have bier hjemme i haven. At sidde og lytte til biernes zum zum og betragte trafikken, siger Tage Olesen.

– Man kikker på bierne og ser om de har gule ben. For gule ben er tegn på, at de har en dronning, der kan lave yngel, pointerer Jens Rasmussen og står helt ubeskyttet med hænderne begravet i bistadet.

 

– Bier er i dag avlet fredelige. De stikker kun, hvis de er i fare, det er hveps, der stikker, påpeger Jens.

– Det er meget fascinerende for en biavler at følge med livets gang i bistadet, tilføjer Peter Hansen og lader ane, at alt det hyggelige imellem er ledsaget af kølige drikke.
 I gang for få midler

– Nybegyndere kommer i gang med biavl for cirka 3000 kroner. Men som medlem af foreningen kan man eventuelt komme i gang på brugt udstyr, siger Peter Hansen og forklarer, at Skolebigården også hjælper nye avlere med de første bifamilier.

– Vi små avlere laver vel cirka 100 bøtter per sæson, siger Jens Rasmussen og tilføjer;

– Vi hjælper også hinanden med det praktisk såsom at bjærge og slynge honningen.

 

En bifamilier består af cirka af 60-80.000 bier, der hver især foretager cirka fire millioner flyvning for at producere mellem 50-80 kilo honning på en sæson.

Bidronningen lægger cirk 3000 æg i døgnet, og ofte avler dronningen selv en ung jomfrudronning, når hun selv bliver for gammel.

Dronningen parrer sig og klarer sig i flere i år på en enkelt parring. Hannen bliver imidlertid slået ihjel.