Det lønner sig at betale prisen

 

Det betaler sig at investere i god rådgivning, for vi begår ingen dyre investeringsfejl, pointerer Kjeld Pedersen, formand for driftsøkonomi og økonomiafdelingen i Vestjysk Landboforening.
Foto: Anita Corpas
PRESSE – vjl.dk – landboVest

——————————————————————————–

Bag om formanden for økonomi

Fem provokerende til Pedersen

——————————————————————————–

God råd koster kassen. Formanden for økonomiafdelingen bruger selv op imod 100.000 kroner om året på rådgivning. Men det betaler sig, siger han.

 

Af Anita Corpas

– Jeg kan godt blive helt chokeret, når jeg ser regningen. Men det betaler sig at investere i god rådgivning, for vi begår ingen dyre investeringsfejl, pointerer Kjeld Pedersen, formand for driftsøkonomi og økonomiafdelingen i Vestjysk Landboforening.

 

Formanden anvender selv op imod 100.000 kroner om året på rådgivning, og opfordrer andre landmænd til også at være indstillet på at betale prisen.

 

– Det er klart, at det koster penge at sende folk på kursus eller at have konsulenter, der hele tiden er opdaterede i den uendelige strøm af nye love og restriktioner.

– Topkvalificeret rådgivning koster, men gevindsten hentes direkte ind i et bedre afkast på bedriften, fastslår han.

——————————————————————————–

Webkommunikation med tunet tekst og rammende fotos.
Ring direkte – 4030 0060 – Anita Corpas

——————————————————————————–

Økonomisk fordel

Der skal være penge i at drive landbrug, og det skal først og fremmest give et afkast, mener udvalgsformanden.

Han opfordrer til at sparre med rådgiverne, for hele tiden at optimere bedriften og for at opnå den bedste planteavl, foderplan og økonomirådgivning.

 

– Det er vigtig, at landmændene lærer at lytte og stille krav til konsulenten, om at være aktiv, om at tage kontakt og om at være opdateret på nye regler og restriktioner.

– Vi forventer, at konsulenten er opmærksom på lån og foderplaner, derfor skal vi også have tillid til hinanden, understeger han.

 

– Fremadrettet bliver der et stadig større behov for økonomiske styreredskaber på bedriften. Både for os selv og overfor banken, der formentlig fremover vil kræve endnu flere budgetter og udvidelsesplaner.

 

– Det betyder, at der fremover bliver et større samarbejde mellem driftsøkonomi og økonomiafdelingen. Det skal vi styrke kraftigt og ansætte det nødvendige personale, fastslår han.

 

Ny ejendomsmægler

Landboforeningen får ved årsskiftet et nyt ben at gå på, når foreningen går ind i ejendomsmæglerbranchen.

 

– Vore rådgivere formidler i forvejen mange ejendomme til salg, men i virkeligheden er det naturligt, at vi selv forestår det egentlige salg, påpeger Kjeld Pedersen.

– Det er en fordel, at vi i forvejen kender egnen og landbrugsområdet så indgående. Det betyder, at vi nu også løfte den opgave helt til konkurrencedygtige priser i forhold til andre mæglere, siger han.

 

Men landboforeningens nye tiltag skal også bevare arbejdspladser i det vestjyske.

– På sigt skal afdelingen have en ansat mere, men initiativet har også indflydelse på, at arbejdspladsen bliver til et attraktivt og spændende sted at udvikle sig, tilføjer Kjeld Pedersen.

 

Gør gården salgsklar

Fremtiden bringer tillige nye tanker om selskabsdannelse, for de store enheder i landbruget gør det vanskeligt af for nye landmænd umiddelbart at starte virksomhed, spår Kjeld Pedersen.

 

– De får svært ved at løfte gældsbyrden, siger han og opfordrer landmænd i salgstanker til at gøre gården salgsklar.

 

– Det er en vanskelig beslutning, at vi som landmand skal tage stilling til, hvordan vi vil sælge vores bedrift. Men overvejer man at sælge inden for en overskuelig fremtid, bør man overveje at gøre gården til et selskab, siger Kjeld Pedersen og pointerer, at en gård i fri handle skal overtages gennem et selskab, ellers kan nye landmand ikke overtage bedriften eller løfte gælden.

 

Landboforeningen holder derfor kurser i selskabsdannelser, for tænker man på at sælge, skal gården have været omdannet til et selskab i minimum tre år forud for et salg.

 

Det politiske arbejde

Blandt de områder bestyrelsen fremover har stor fokus på, er påvirkning af det politiske system – både lokalt og på landsplan.

Oven på bestyrelsens visit på Christiansborg, hvor landbrug i Vestjylland blev drøftet med politikerne, er udvalgsformanden optimistisk.

– Vi fik at vide, at de manglede os at sparre med. Så politikerne fik noget at arbejde med, for et godt samarbejde med politikerne er en forudsætning for, at vi forstår hinanden, konkluderer Kjeld Pedersen.

 

——————————————————————————–

 

Bag om formanden for økonomi – til toppen

Mælkeproducent Kjeld Pedersen er 43 år og formand for økonomirådgivningen, herunder blandt andet driftsøkonomi, ejendomsafdeling, revisorer og løn.

Han driver i fællesskab med sin bror, Sven et I/S på bedriften i Kloster, som forestår planteavlen på de 210 hektar.

Kjeld Pedersen er ansvarlig for mælkeproduktion med 210 køer på 1,8 mio. kilo kvote.

Brødrene byggede 2500 kvadratmeter ny løsdriftsstald med sengebåse i 1998 og har i år erstattet sildebensmalkestalden med tre nye malkerobotter.

Fra januar beskæftiger bedriften en ansat landbrugsmedarbejdere.

 

Kjeld Pedersen er gift med skolesekretær Berit Pedersen, og parret har sammen sønnen Michael på 18 år, tvillingerne Carina og Susanne på 16 år og Helene på 12 år.

 

——————————————————————————–

 

Fem provokerende til Pedersen – til toppen

 

Hvorfor er du med i bestyrelsen for Vestjysk Landboforening?

– Jeg har været med i bestyrelsen i seks år, fordi jeg har lyst til at være med til at præge rådgivningen som landmænd efterspørger.

 

Hvorfor er det vigtigt, at netop du sidder i bestyrelsen?

– Hvis man har holdninger, som andre kan have gavn af, eller har ideer til at forbedre rådgivningen, arbejder jeg gerne aktivt for at varetage medlemmernes interesser. Derfor er det også vigtigt, at medlemmerne bruger os i bestyrelsen.

 

Hvilken forskel har du gjort?

– Jeg har blandt andet været med til at beslutte at sammensætte teamkvæg, fordi vi ønsker en tværfaglig rådgivning, der dækker bredt.

Derudover har jeg været med til at styrke økonomiområdet.

 

Hvad er dine mærkesager?

– Vi styrker driftsafdelingen, og vi søsætter en ejendomsmæglerafdeling, hvor vi desuden iværksætter kurser i selskabsdannelse for at ruste landmændene til fremtiden.

 

Hvorfor er et ejendomsmæglerkontor en god ide?

– Vore konsulenter rådgiver og formidler i forvejen ofte ved et gårdsalg. Det forekommer indlysende, at vi fremover også tilbyder at udføre salget. Det betyder desuden flere arbejdspladser, og gør arbejdspladsen attraktiv og udviklende.