Køer fiser for 400 millioner om året

Som det eneste land i EU kan danske landmænd risikere strafafgift, fordi deres dyr fiser.
Fuldkommen tåbeligt, siger vestjysk landboformand

PRESSEMEDDELELSE – Vestjysk Landboforening – vjl.dk

 

Af Anita Corpas

For blandt andet at lette skatten på arbejde, skal der afgift på den mentangas, som køerne lukker ud under fordøjelsen. Det er i hvert fald et forslag skattekommissionen i øjeblikket overvejer.

 

– Fuldkommen tåbeligt. Jeg har aldrig hørt noget lignede, siger Søren Christensen, formand for Vestjysk Landboforening til vjl.dk

– Det svækker vores konkurrenceevne at pålægge dansk produktion en strafafgift, som man ikke har i resten af verden, påpeger Søren Christensen.

 

Danmark eksporterer landbrugsvarer for cirka 60 mia. kroner årligt, og erhvervet er en af landets betydeligste arbejdspladser.
Derfor forstår landboformanden ikke, at man vil straffe de danske landmænd.
Foto: Anita Corpas

 

 

 

 

 

Kæmpe skattesmæk til landbruget

Forslaget lægger op til en afgift på cirka 600 kroner per ko om året, hvilket betyder, at en gennemsnitlig bedrift kommer til at betale en skjult skat på cirka 135.000 kroner i nye afgifter for både mentangas og kvælstofsforbrug om året.

 

Medtages hele svineområdet formodes det samlede skattesmæk til danske landmænd at løbe op i cirka 1,2 mia. kroner om året.

– Det gør automatisk de danske landmænd til miljøsvin, for vi kan umuligt forhindre at vores dyr fiser, pointerer han.

 

Klar til gas og energiafgrøde

I stedet burde politikerne koncentrerer sig mere om udarbejde en strategi for at afbrænde gylle til biogas, påpeger Søren Christensen.

– Vi er klar til biogas, og mens regeringens vision om pil som energiafgrøde kun ligger på skrivebordet, er vestjyske bønder allerede i gang med at plante fire millioner stiklinger ud på 328 hektar jord, siger han.

 

Danmark eksporterer landbrugsvarer for cirka 60 mia. kroner årligt, og erhvervet er en af landets betydeligste arbejdspladser.

Derfor forstår landboformanden ikke, at man vil straffe de danske landmænd.

 

– Landbruget udleder færre næringsstoffer end nogensinde før, og vi har de mest CO2-effektive køer i verden.

– Men hvis det skal koste kassen at prutte, bliver vi nødt til at flytte kvægavlen til udlandet, hvor de kan prutte gratis, og det er vel ikke lige det, vi har brug for i Danmark nu, pointerer Søren Christensen.

 

 

Yderligere oplysninger:

Søren Christensen, formand for Vestjysk Landboforening, telefon 2094 0264

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.