Landboformand efterlyser politisk mod til at bevare landbruget

Aldrig før har vi været så forædte og så egoistiske. Aldrig før har vi skuet så snævert i vore egne navler. Aldrig før har interessen for andre været så lav.

 

Af Anita Corpas

Det er en hårdtslående formanden for Vestjysk Landboforening, der torsdag aften går på talerstolen ved foreningens generalforsamling i Højmark Forsamlingshus.

 

Dansk landbrugsproduktion er ved at kapitulere efter mange års stadig skærpede restriktioner og tårnhøje omkostninger.

En situationen, der i stigende omfang tvinger erhvervet til at flytte produktion og arbejdspladser til udlandet.

 

– Aldrig før har vi danskere været så forædte og egoistiske. Aldrig før har interessen for andre været så lav. Alle kæmper hver deres kamp, men hvor langt skal vi ud i krisen, før vi lærer at stå sammen, spør Søren Christensen.

 

På den hårde måde

Formanden er træt af modsatrettede signaler til landbruget og kræver større politisk vilje og engagement for at bevare en levedygtig landbrugsproduktion i landet.

 

– Vi er nødt til at finde ud af, om Danmark vil have et landbrug, og på hvilke vilkår. Ellers bliver det lærdom på den hårde måde, siger Søren Christensen og pointerer;

 

– Der er behov for større samfundsvilje for at holde Dansk Landbrug i en førerposition som Danmarks næststørste eksporterhverv.

 

Landbruget flytter

Landbruget eksporterer for 98,5 mia. kr. om året, hvilket udgør knapt 17 procent af den samlede vare-eksport til udlandet.

Derfor er landbruget et af de mest betydeligste erhverv herhjemme med mere end 120.000 beskæftiget.

 

Men krisesituationen koster nu arbejdspladser i landbruget, hvilket har resulteret i demonstrationer og skæld ud på landmændene.

 

– Det er forståeligt – men helt urimeligt. Landbruget er gennem de senere blevet pisket og flået. Omkostningerne er tårnhøje – begrænsningerne benhårde. Nu er det nok, pointerer han.

 

De skyhøje danske omkostninger harmonerer ikke med, at salgsprisen på danske fødevarer skal være konkurrencedygtige i forhold til verdensmarkedet.

 

– Prisuligheden er et generelt problem for landbrugserhvervet, og det er skidt for erhvervet at flytte produktionen ud af landet, men så længe vilkårene er så ulige og omkostningsniveauet så højt, er det eneste udvej for landbruget, fastslår Søren Christensen.

 

Yderligere oplysninger:

Søren Christensen, formand for Vestjysk Landboforening, telefon: 20940264