Landboformand træt af at vente på miljøministeren

PRESSE

Formand for Vestjysk Landboforening, Søren Christensen er træt af at vente på svar fra miljøminister Troels Lund Poulsen om, hvordan landmænd skal forholde sig til de gamle mvj-aftaler. Foto: © Anita Corpas

 

Et borgbesøg og 15 opkald har ikke fået miljøministeren ud af hjulsporet. Vestjyske landmænd ved stadig ikke, om deres jord er fanget i miljøregel klemme.
Nu har landboforening og kommune samlet sendt en rykker

 

Af Anita Corpas

 

Miljøministeren er indstillet på at finde en løsning for de landmænd, der er kommet i miljøregel-klemme i Vestjylland”.

Inden for to måneder, blev den jyske delegation fra Vestjysk Landboforening lovet efter møde med miljøminister Troels Lund Poulsen (V) og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) på Christiansborg sidst i august.

 

Men nu løber ministeren fra sit løfte om at finde en hurtig løsning. Vestjyske landmænd har stadig intet hørt fra ministeren, og de femårige aftaler udløber ved nytår på de arealer, der er omfattet af de miljøvenlig dyrkning – de såkaldte mvj-aftaler.

 

– Det er svært utilfredsstillende. Vores landmænd ved ikke, hvad de må fremadrettet med de arealer, der er omfattet af mvj, siger Søren Christensen, formand for Vestjysk Landboforening.

Han forklarer, at klemmen skyldes tidligere aftaler om miljøvenlig dyrkning af jord og EU’s Natura 2000 direktiver om fuglebeskyttelse.

 

Ingen aner noget

Nu stiger presset for en afklaring, eftersom landmænd inden udgangen af i år skal søge om at få deres jord tilbage i omdrift.

– De ansøgninger indløber nu – og ingen aner noget om, hvordan de skal forholde sig, siger Søren Christensen og forklarer, at han hele efteråret har haft telefonisk kontakt til ministeriet – op imod 15 gange.

 

– Selvom man i ministeriet har frabedt sig flere breve, har Vestjysk Landboforening sammen med Ringkøbing-Skjern Kommune nu samlet sendt en skrivelse til miljøministeren.

 

– Der skal altså ske noget nu, pointerer Søren Christensen.

 

Yderligere oplysninger:

Søren Christensen, formand for Vestjysk Landboforening – direkte telefon: 2094 0264