Randzoneplan mangler international holdbarhed

Det ville have klædt de borgerelige at erkende deres store medansvar for den situation vi er i nu, sagde landboformand Søren Christensen efter det uformelle møde med tidligere fødevareminister Henrik Høegh om randzoner og grøn vækst plan. Foto: Anita Corpas

Bestyrelsen for Vestjysk Landboforening mødtes uformelt med tidligere fødevareminister Henrik Høegh til en snak om den grønne vækst plan, som partiet Venstre i deres regeringstid lagde i støbeskeen. Men de borgerlige partier mangler at erkende deres medansvar, mener landboformanden. – De borgerlige skubber slet ikke hårdt nok på i arbejde med at stoppe randzoneplanen, sagde Søren Christensen til vjl.dk efter mødet.

PRESSE FOR VESTJYSK LANDBOFORENING

Af Anita Corpas

Bestyrelsen for Vestjysk Landboforening mødtes uformelt med tidligere fødevareminister Henrik Høegh til en snak om den grønne vækst plan, som partiet Venstre i deres regeringstid lagde i støbeskeen.

Samme plan som den nuværende regeringen er ved at vedtage.

Imidlertid ville Venstre ikke have gennemført den så omstridte randzonelov eller anden miljøindsats uden solidt fagligt belæg, forsikrede Henrik Høegh overfor den vestjysk landbrugsbestyrelse.

– Med smertensbarnet randzoner ville vi have været parate til at lave loven om. Vi ville aldrig have gennemført loven, før også kortmaterialet var på plads.

– For der er masser af fejl i det nuværende kortmateriale, påpegede han.

Henrik Høegh pegede også på landbrugets egne drænanalyser, der viser, at der ikke er nogen udvaskning af kvælstof i 40 procent af de danske vandløb.

– Det er derfor alt for usikkert, hvor stor en effekt tiltaget overhovedet vil have, påpegede han.

Internationalt udsyn

Tidligere fødevareminister Henrik Høegh mener i det hele taget, at det gamle grønne tiltag skal igennem nye internationale briller.

– Siden vi vedtog Grøn Vækst 2,0 er der indløbet megen ny international viden og erfaring.

– Indsatsen bør derfor reovervejes. Også de værktøjer vi anvender, skal være baseret mere på en international erfaring, pointerede Henrik Høegh og pegede på nabolandene.

– Vores ambitioner er alt for høje. Tyskerne har fx en biologisk standard, der blot er halvt så høje som vores, sagde han.

Afdæmpede vestjyder

Den tidligere minister lykkedes dog ikke helt at indgyde politisk olie hos det oprørte vestjysk landbrug.

– Selvom vi mærker forståelse for, at planen for Grøn Vækst kunne have været meget bedre, så mangler vi en klar melding fra de borgerlige partier om, at de erkender den grønne plan var alt for tyndbenet,  sagde formand for Vestjysk Landboforening, Søren Christensen til vjl.dk umiddelbart efter mødet med Henrik Høegh.

– De borgerlige har en opgave med at få al den nye viden bragt ind på ministerbordene, men vi synes slet ikke de skubber hårdt nok på i det arbejde.

– De borgerlige partier har et stort medansvar for den situation, vi sidder i nu, og det ville klart have klædt dem at erkende det, pointerede Søren Christensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.