VJL / Pilmark indtager det vestjyske område

PRESSE – VESTJYSK LANDBOFORENING

 

Landboforening først med plan for fremtidens nye hotte afgrøde. Landmænd skal dyrke pil – det er der penge i

 

Af Anita Corpas

 

Som det første sted i landet går Vestjysk Landboforeningen nu i gang med at organisere dyrkning af pil for områdets landmænd.

I samarbejde med kommune og forskning og med støttekroner fra Regionen påbegyndes et helt nyt projekt med det formål at etablere et konsortium.

 

– Det skal hjælpe landmændene med at tage sig af alt det praktiske med at høste og afsætte pilen, siger Tove Byberg, natur- og miljøchef i Vestjysk Landboforening.

 

Hun forklarer, at produktionen kun kan blive rentabel, hvis landmændene er fælles om blandt andet de særlige traktorer og høstmaskiner, der skal til.

 

Høje energipriser

Det er de rekordhøje energipriser og krav om vedvarende energi, der har skabt en skrigende mangel på alternativer til olie og kul.

– Pil til flis er blevet en enorm eftertragtet biomasse og kraft-varmeværkerne aftager alt, hvad de kan få. Og de vil meget gerne have mere, understreger Tove Byberg.

 

Planten er attraktiv i det vestjyske, fordi den er meget velegnet til den sandede muld, og undersøgelser viser, at udbyttet af pil på sandet jord er noget større end vårbyg.

Pil er knapt så følsom overfor henholdsvis tørke og store mængder regn, og som miljøgevinst er den med sit lange rodnet velegnet til at reducere kvælstof-udvaskningen og udledning af CO2.

 

Et hit for jagt

Imidlertid vil den formentlig kræve et par slugte kameler for at slå an hos landmændene, fordi pilen vokser nærmest på linje med ukrudt.

 

– Den er ikke umiddelbart et jubi-produkt. Men landmændene skal se den som en attraktiv salgsvare, pointerer Tove Byberg.

Hun peger desuden på, at pilmarker tiltrækker mange dådyr, hvilket er attraktiv i jagtsammenhænge.

– Endelig har vi udsigt til en vandmiljøplan, vi endnu ikke kender den fulde konsekvens af, og pil bidrager til et godt miljø, siger Tove Byberg.

 

Vestjysk Landboforening arrangerer sidst i september en tema-dag om pil og forud er interessen overvældende med allerede 37 tilmeldte.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.