VJL / Spring bare på det udenlandske eventyr.

Landmand Hans Byskov fra Hee kan kun opfordre kolleger til et udenlandsk eventyr, hvis modet er til det. Foto: Anita Corpas

 

LandboVest no. 46 – Vestjysk Landboforening

 

Af Anita Corpas

– De, der har eventyrlysten, skal bare gøre det. Spring ud i det. Det er mit bedste råd, siger svineproducent Hans Byskov.

 

Sammen med sin svoger, mælkeproducent Peter Kristensen fra Sønderjylland, har Hans Byskov investeret i 1800 hektar jord i Polen, og her dyrker de fortrinsvist korn og raps.

Eventyret begyndte for seks år siden med ønsket om både spænding og gevinst.

 

– Det er svært at blive større i Danmark. Men i Polen er der god plads til udvidelser. Der ingen restriktioner for, hvor meget jord man kan købe. Man kan købe alt dét jord, man vil, siger Hans Byskov.

I forhold til de danske jordpriser er det billigt at investere i Polen. Priserne er kun en fjerdel af prisen herhjemme og svinger mellem 35.000 til 55.000 kroner per hektar.

 

Utrygt med dyr

Makkerparret har bevidst fravalgt en animalsk produktion i udlandet af frygt for, at de ikke vil kunne styre det.

– Det var for risikabelt og utrygt, om dyrene nu også ville blive passet godt, siger Hans Byskov og pointerer, at planteavlsproduktion i udlandet skam er udfordrende nok.

 

– Herhjemme er vi vant til at stå midt i driften. I Polen kræver det en helt anderledes planlægning. Derfor er det altafgørende med en dygtig driftsleder, siger han og understreger, at det er lige så vigtigt, at hjemmefronten er med på ideen.

 

– Jeg tager til Polen cirka hver 10. dag i gennemsnit. Det betyder, at min kone, Rita står med hele familien alene, og jeg kunne derfor ikke gøre det uden hendes velvilje.

 

Dygtig driftsleder

I Polen har aktieselskabet ansat en driftsleder på 27 år, og det har ikke været svært at finde en dygtig medarbejder.

 

– Der er mange unge, der gerne vil ud og opleve noget, og de ser det som en spændende udfordring at skulle drive et stort jordbrug, siger Hans Byskov.

 

Han peger på, at der allerede er mange danskere på stedet, og at de danske landmænd har et godt sammenhold.

Men det kræver helt klart god juridisk hjælp og tillid til andre mennesker at vove sig ud over landegrænserne.

For området kan være sået med plattenslagere, der sælger jord, de ikke ejer eller sælger jord, der er gødet med gæld.

 

Stjæler småting

I Polen findes ingen socialhjælp, og det er de fattigste polakker, der stjæler for at overleve. Der er ansat en vagt på stedet, men det er dog fortrinsvis kun småting som batterier, gammel skrot eller korn, der stjæles.

 

Alligevel er området valgt med omhu.

– Polen har en tilpas afstand til Danmark. Det tager kun syv timer at køre derned i bil, og så er landet dejligt tæt på Tyskland, når kornet skal sælges, pointerer Hans Byskov.

 

Han fortæller, at man i Polen ikke giver kredit, og at finansiering så godt som ikke findes. For ti år siden afregnede man kontant på vægten, og mange steder sker al handel stadig kontant.

 

Viser vejen.

I Polen er lovgivningen mildere, og der er et større udvalg af sprøjtemidler, til gengæld er klimaet anderledes end herhjemme, ligesom skadedyr og svampesygdomme er forskellige fra de danske.

 

Seks gange om året tager en planteavlskonsulent derfor med til Polen for at rådgive i produktionen.

Og så udvider det udenlandske eventyr også horisonten.

 

– Det er en meget stor oplevelse, at få lov til at drive så stort et landbrug. Vi lærer noget hver gang, vi er der nede.

– I polen sætter vi de store linier. Vi planlægger og viser vejen for landbruget. Det er rigtig spændende, fastslår Hans Byskov.

——————————————————————————–

Fakta – Hans Byskov

 

Bedriften på Agersbækgård ved Hee omfatter 12.000 slagtesvin om året og 500 hektar, hvoraf de 310 hektar er forpagtet.

Derudover har svineproducent Hans Byskov et kviehotel med 350 dyr og landbruget beskæftiger en faglært landmand og en elev.

 

Hans Byskov har halvpart i Sarnik A/S i Polen med sin svoger, mælkeproducent Peter Kristensen, og omfatter1800 hektar landbrugsjord, hvoraf de 600 er forpagtet. Jordbruget er henover de seneste seks år udvidet fra 700 hektar til de 1800.

Selskabet har en driftsleder, fem traktorfører, en kontormedarbejder og en vagt ansat.

 

Udbyttet i Polen er cirka seks ton korn per hektar og 3,5 ton raps per hektar.

I dag er stort set alt ledigt areal opkøbt i Polen. Mange nye købere retter blikket mod Rumænien og hvide Rusland.

 

Hans Byskov er 43 år og gift med Rita. Parret har sammen døtrene Emma på 13 år, Clara på 11 år, Petra på syv år og Andrea på fem år.