Børn stopfedes med institutionshygge / POLITIKEN

Det er tilsyneladende grundlæggende viden, at fedme klæber sig til børneribben. Alligevel klistres børn ind i fedende vaner – allerede i institutionerne.

 

DEBAT: Dagbladet Politiken

Af Anita Corpas

Børnefedme fører til voksenfedme resten af livet. Derfor skal gode vaner kodes ind i børnealderen, hvis det skal lykkes at knække fedmekurven, skriver Jo Coolidge, speciallæge i samfundsmedicin den 26. juli 2009 på Berlingske Tidendes netavis.

Børn klistres ind i de fedende vaner – allerede fra de er helt små.

Men hvis det er grundlæggende viden, at fedme klæber sig til børneribben, så er det jo bemærkelsesværdig, at offentlige ansatte i institutioner umiddelbart har så travlt med at klistre børn ind i de fedende vaner – allerede fra de er helt små.

Og den helt store synder er åbenbart hyggen. Vi skal hygge os, skal vi – og vi skal spise.

Børnehaven viser vejen

Første gang min søn præsenteres for usund levevis er i børnehaven.

Institutionen skal på udflugt – og hvad kan da være hyggeligere end at spise frokost hos fastfoodgiganten?

Men min søn bryder sig ikke om, at mad er blandet sammen, som den jo givet er i for eksempel en burger, og han er heller ikke så meget for de fede pommefrites – endelig kan drengen heller ikke li’ sodavand.

Så min søn kender ikke mac-menuerne, hvilket tilsyneladende er langt mere underligt – end hvis han havde nævnt dem i flæng.

Pædagogen forholder sig derfor ganske vantro; ”om det virkelig kan passe, at drengen ikke ved, hvad McDonald’s er”?

Frem med slikket

Da min søn en tid senere er udvalgt til at vralte med i gåsegang ned til købmanden, får han en vingummibamse forærende. Drengen knuger den i hånden hele vejen tilbage til børnehaven – uden at fristes til at spise den.

Da jeg henter ham senere på dagen; bliver jeg mødt lidt anklagende; ”får han heller ikke så meget slik”?

For det er simpelthen alt for besynderligt, at ungen ikke straks konsumerer sukkerklatten.

Men jeg er enlig mor og meget opmærksom på, at mit barn er ligeså velklædt, ligeså ren, ligeså begavet, ligeså harmonisk, ligeså forgyldt som alle andres børn….så vi trasker naturligvis lige ned i brugsen og indfører fredags-slik…

Det holder aldrig op

Mandag aften er vi så til forældremøde i femte klasse, vi sidder på hårde træstole med røde stålben, og der er kaffe og kage på bordene.Klasselæreren fremfører et elevønske om at få leveret kage i klassen hver fredag.

Emnet har allerede været på tavlen i fjerde klasse – og her blev det vasket ned.

Nu bæres det så frem igen – ledsaget af klasselærerens egen begejstring; ”det vil være så dejligt med kage…så kan vi rigtig hygge os i klassens time…”. ”Også de to andre femte klasser får jo kage…”

Som eneste forældre stemmer jeg imod forslaget, alt imens enkelte andre forældre kalder mig negativ og mumler, at jeg vist har haft en dårlig dag…

Og jeg forstår det ikke, for med 25 børn i en klasse er der da altid mindst to børn om måneden, der har fødselsdag. Og det betyder masser af hygge i form af kage, slik og sodavand…

Så hvorfor er det ikke nok?

Børn er for fede

Imidlertid er der jo altid er en anledning til at hygge – og til at spise kage. Der er feriekage, kontorkage, regnvejrskage, bryllupskage, dåbskage, fødselsdagskage….og fredagskage… alt imens otte ud af ti børn spiser for meget sukker…hvert fjerde barn er for fedt… og over 1,3 mio. dansker er overvægtige…

Hvordan kan det så være, at en klasselærer i folkeskolen overhovedet er bannerfører for et ønske om kage?

Og hvorfor fastholdes en så triviel tankegang om den fede hygge i det offentlige miljø omkring børn?

Danske diætister, forskere, arbejdspladser, tandlæger, mejerier, ministre – ja sågar EU kæmper mod fedme og vedtager forebyggende manøvrer.

Men i skolen bliver klasser trakteret med mange bradepander kage om året.

Min egen søn kan naturligvis helt frit vælge at sige nej tak, hvis han gerne vil være sund – endda med det forebyggende top pædagogiske resultat, at han rigtig kan kikke på, hvordan alle de andre hygger sig….