Fem skarpe byggeråd til kvinder / Bornholms Tidende

Bornholms Tidendes Trend Tillæg

eller som pdf-fil: side8 og side9 – Eller skim det hele her:

Oplever du, at dine kræfter ikke står mål med dine blændende ambitioner, og bliver mændenes gode råd en tung byrde, så vær ikke genert – tud endelig. Græd!

Af Anita Corpas

Selv stærke kvinder kan have brug for større overarme, og når mænd hjælper i byggeriet, så rykker det sgu.

Oplever du, at dine kræfter ikke står mål med dine blændende ambitioner, og bliver mændenes gode råd en tung byrde, så vær ikke genert – tud endelig. Græd!

Mænd arbejder helt vildt godt på kvindetårer.

Journalist Anita Corpas er den – for det meste – lykkelige ejer af en gammel gård i udkanten af Ringkøbing.

Hun renoverer gården hovedsagligt ved egen beslutsom arbejdskraft.

 

 

Når mor ikke er en rigtig dame…

Af Anita Corpas

– Ih, du kan da aldrig nogen dameting, siger min søn surt, og han kunne da lige så godt have skudt mig i hjertet med en bazooka.

Nu er det da også svært uheldigt, at min søn denne eftermiddag absolut vil lære at finger-strikke, men uanset hvor mange gange jeg vikler uldgarnet om min venstrehånds fingre, så kan jeg ikke huske, hvordan man gør..

Jeg opdrager min søn til at have et nuanceret syn på kvinder og en fri oplevelse af kønsroller, og så minsandten, om han ikke lufter sine chauvinistiske kvindeidealer lige op i mit rædsel-mejslede ansigt.

For amazonen ikke mere kriger, end hun bliver stødt på BH-bøjlen, når talen falder på gammeldags dyder, der anses for særlig pigeagtige. Såsom madlavning for eksempel.

Jeg er ingenlunde en fremragende kok, men jeg er da lykkedes med at fodre mit barn ernæringsrigtigt gennem alle år – og for det meste har maden da både været varm og spiselig.

Men hvorfor er det lige, at kvinder forventes at frembringe gastronomiske klimaks i deres nyistandsatte samtalekøkkener, når nu alle ved, at kvinder hellere samtaler end kokkererer…

Måske er det fordi, jeg bliver 40. Måske er det fordi, jeg opgiver at vente på, at en handymand skal realisere mine drømme. Eller måske er det fordi, at jeg har fået hele familiens sigøjner-gen, der byder mig, altid at ville være lige netop dér, hvor jeg ikke er.

I hvert fald synes jeg pludselig, at jeg, af hensynet til min søn, bør udstyre mig selv med en bropille om anklen.

Jeg vil købe en ejendom for at høre til et sted og min ex-mand møder beredvilligt op i sin egenskab af tømrer og entreprenør og fraråder mig på det kraftigste at købe den bedårende gamle gård fra 1844 i udkanten af Ringkøbing.

Så jeg køber den naturligvis lige på stedet.

Dermed sømmer jeg mig op på et ombygningsprojekt, der vil gøre enhver egyptisk Farao bleg. For nu isolerer jeg jo også loft, rejser vægge og graver fundament helt uden brug af en hebræisk slavehær…

Imidlertid skal kvinder naturligvis lægge alle deres fortrin ind i byggeriet, uanset om det krydres med sjæl eller tårer.

Og denne aften er jeg så selv lykkedes nogenlunde med en middag, der gerne skal nedlægge lidt arbejdskraft. For der er nu engang ikke mange mænd, der ikke får urkøllen i alarmberedskab ovenpå god mad med udsigt til et par sammenpressede bryster og lidt våde øjne.

Selskabet har været på ekskursion og har ved selvsyn konstateret, at mit ombygningshelvede rent faktisk kræver sin mand.

Det er der så også een af vennerne, der så ganske medfølende spør’; ”om jeg nu ikke også snart skal se at få mig sådan een”.

Selv arbejder jeg dog mere på en strategi, der indebærer, om netop han på lørdag mon ikke lige kan være behjælpelig med et spænd på fire en halv meter, der involverer en limtræs bjælke på 75 kilo.

Men inden jeg overhovedet får hævet kavalergangen og vandet til at stige i tårekanalen, afbryder min søn mig nok så skamløst;

– Narhaj. Det tager langt længere tid at finde en mand, end at gøre det selv….ikk’ os’ mor?

Fem skarpe byggeråd til kvinder

Af Anita Corpas

1. Værktøj der passer.

Billigt er ikke altid lig med bedst.

Vær meget opmærksom på, om din hånd kan nå rundt om skaftet på værktøjet. Hvis ikke, bliver du hurtig lam og træt i hånden efter kort tid.

Er det en batteridrevet boremaskine, bør du overveje een, der muligvis ikke holder så længe på en opladning som en, der er større. Til gengæld vil den ikke være så tung at holde op over hovedet i strakt arm.

Undgå i øvrigt benzindrevne motorsave og hækkeklippere. Du får lange arme alene af at løfte vægten af benzinindholdet.

 

2. Spar ikke arbejdshandskerne

Arbejdshandsker til kvinder har i årevis udelukkende været at finde i tynd bomuld med yndige blomster på. Nu er der omsider kommet rigtige gedigne arbejdshandsker i kvindestørrelse med lærredsovertræk og læderindtræk. Ja, de er hundedyre, men til gengæld lægger du snildt 50 kvadratmeter fyrretræsgulv på strø uden at knække en eneste negl.

Derimod halter det stadig efter med pasformen i ordentlige arbejdsbukser til kvinder.

 

3. Udvælg en klog mand

Hvis du ikke er så heldig at have en håndværker eller en byggesagkyndig i din bekendtskabskreds, så vær forbeholden, hvis ekspedienten straks selv læser bag på produktet, når du spørger om noget. For så ved denne stensikkert ingenting, og læse – ja, det kan du sgu altid selv gøre.

Start i stedet ud i trælasten. Her går de kloge mænd løst rundt blandt de professionelle håndværkere, og ofte ved de ældre af slagsen rigtig meget. Og så synes de som regel, at du ser charmerende ud i dine klodsede arbejdsbukser.

 

4. Kæmp for rabat

Mænd får ofte automatisk meget rabat, og betaler sjældent fuld pris for noget. Men selvom du som selvbyggerkvinde handler for langt mere end en almindelig parcelhusfar på et helt år, skal du være forberedt på, at du får lov at kæmpe for hvert et nedslag i prisen. Det giver som regel gode prisnedslag i handlen, hvis du dropper rødstrømpeforedraget og i stedet kaster kvindelist og feminine fortrin ind i kampen.

 

5. Tud glad og gerne.

Selv stærke kvinder kan have brug for større overarme, og når mænd hjælper i byggeriet, så rykker det, sgu. Nu ER byggeri jo altså ikke nødvendigvist særligt sjovt, til gengæld er det med garanti hårdt.

Så hvis du oplever, at dine kræfter pludselig ikke står mål med dine blændende ambitioner, og alle mænds gode råd bliver en tung byrde, så vær ikke genert. Tud endelig, græd for fanden. Mænd arbejder helt vildt godt på kvindetårer.