PRESSE: Vælg fremtiden for Klittens sidste svinebonde

© Foto: Anita Corpas

Anita og Claus Ottosen inviterer naboerne med til at vælge fremtiden for deres bedrift. 

PRESSEMEDDELELSE: For svineproducent Claus Ottosen, Hvide Sande

Klittens sidste svinebonde overvejer, hvorvidt han skal drive slægtsgården videre eller udvikle et naturskønt ferieresort.

Familien inviterer derfor naboerne med til vælge fremtiden for området.

Skal der være grise eller gæster på Klitten?

TEKST OG FOTO: ANITA CORPAS

Claus Ottosen er sjette generation landmand og svineproducent på Nygaarden, der ligger på Klitten syd for Hvide Sande i Vestjylland i et område, som regnes for noget af Danmarks smukkeste og mest autentiske natur.

  I disse dage sender Ringkøbing-Skjern Kommune en anmeldelse ud til grundejere i området om, at familien agter at udvide besætningen på bedriften.

–  Vi står foran en velfærdsudvidelse, som vi er nødt til at foretage for at kunne opretholde et effektivt landbrug, siger Claus Ottosen, som forventer at bygge 500m2 ny svinestald til 200 søer, der skal stå færdig i 2017.

Imidlertid er familien Ottosen ikke blege for at erkende, at et intensivt landbrug midt på Klitten ikke har den letteste fremtid.

– Vi er indstillet på at opgive bedriften, hvis grundejerne i området vil være med til at tegne en ny fremtid for stedet, siger Claus Ottosen.

Kræsne gæster frem for grise

Familien inviterer naboerne med til at vælge fremtiden for Klitten og stiller et forslag om, at der i stedet for grise, etableres et resort for det voksne publikum.

– Visionen er et ferie-retreat til den kræsne gæst, der foretrækker et luksuriøst ophold i unik natur med fokus på kunst og kultur omgivet af arbejdende værksteder, wellness og kulinariske oplevelser, siger Claus Ottosen.

Initiativet forventes at tilføre over 100 arbejdspladser til området, ligesom stigninger i ejendomsvurderinger og herlighedsværdi vil følge med i kølvandet, fortæller Claus Ottosen.

En opfattelse, der understøttes af en større rapport fra Nordic Hotel Consult (NCH), der desuden slår fast, at der er et stort potentiale i ferieophold for den voksne turistmålgruppe.

Bedste streger

Visuelt har et af landets mest anerkendte arkitektfirmaer; CEBRA Architecture i Aarhus bidraget med et oplæg til et resort i naturfarvede materialer med græstage, træbeklædning og diverse forkanter i sten- eller beton, der glider ind i de eksisterende omgivelser.

Finansiering til byggeri og byggekredit forventes sikret gennem flere interesserede aktører. Men der mangler et klart signal fra de lokale grundejere, påpeger familien.

– Vi har altid haft et supergodt forhold til vores naboer. Derfor har vi brug for at vide, om de synes, det her er en god idé.

– Og hvis de gør, så beder vi om deres støtte til at komme i gang, siger Claus Ottosen, og opfordrer grundejerne til at gå med i et udviklingsselskab, der kan sætte skub i arbejdet med en handlingsplan.

Klitmøde

Familien Ottosen inviterer derfor alle grundejere til Klitmøde om projektet, lørdag den 3. oktober kl. 10:00 i Klittens Menighedshus, Søndergade 2, 6960 Hvide Sande. 

Yderligere oplysninger:

Claus Ottosen, svineproducent, direkte tlf. 6020 1616

FaktaBox:

Claus Ottosen hører til blandt de 10 % mest effektive svineproducenter i Danmark.

Han har med 1000 søer en årlig produktion på 33.000 7-kilos grise og driver 68 hektar landbrugsjord omkring gården ved Hvide Sande.

Bedriften Nygaarden ligger med 750 meter til Vesterhavet, 200 meter til Bilbjerg sommerhusområde og 400 meter til Ringkøbing Fjord.

Nordic Hotel Consult (NCH) slår fast, at der er potentiale i at fokusere på en turistmålgruppe i alderen 45+, der tilstræber autencitet og nærvær.

Ligesom området kan regne med øgede ejendomsvurderinger og større herlighedsværdi, hvor grundejere desuden vil få adgang til lukrative faciliteter, der ikke findes på stedet i dag.

Luftfoto af Nygaarden på Klitten ved Hvide Sande i Vestjylland 2004

© Foto: Anita Corpas