Det umulige valg fra A til Å

 

Det lyder lidt som et kommunalt beskæftigelsesprojekt, læs: nyttejob, hvor en meget stor indsats har et meget lille udkomme.

 

fv15

Resultatet er baseret på de folketingskandidater i Vestjyllands Storkreds, der har besvaret testen

Ta’ Kandidattesten og vælg imellem det umulige.

Et stort antal vestjyske kandidater til Folketinget besvarer Kandidattesten helt individuelt, og ofte imod den landspolitiske ideologi i partiet.

Endelig skal du ikke regne med, at den kandidat, du er mest enig med også er enig med sine egne partifæller.

Hent hele testen som pdf: Kandidattest fv15 

Af Anita Corpas, journalist (DJ)
aoh.dk

Ved at besvare 15 spørgsmål, finder du ud af, hvilken kandidat opstillet i dit område til folketingsvalget, som du er mest enig med.

Imidlertid skal du ikke regne med, at den kandidat, du er mest enig med også er enig med sine egne partifæller.
Ligesom mange vestjyske kandidater besvarer testen, helt som vælgerne blæser og ofte imod den landspolitiske ideologi i partiet.

Kristen hippie
Resultatet af DR & Altinget’s Kandidattest for Vestjyllands Storkreds bonner ud med, at jeg er over 70 procent enig med Knud Gahn-Larsen fra Kristendemokraterne, Jakob Sølvhøj fra Enhedslisten og Sascha Qvortrup fra Alternativet.

Dog viser det sig, at Knud Gaarn-Larsen overhovedet ikke er enig med sine egne partifæller.
Faktisk er han hele 65 procent u-enig med partikammeraten Troels Moesgard.

Noget tyder derfor på, at Gaarn-Larsen måske slet ikke er medlem af det rigtige parti.

LA og Ø står sammen
De eneste partier i Vestjylland, der opstiller kandidater, der stemmer helt overens med hinanden – og desuden fuldkommen overens med formanden – eller kvinden for landspartiet er Liberal Alliance og Enhedslisten.

Noget tyder derfor på, at jo mere til højre eller venstre fra midten en kandidat er – des mere klar er vedkommende på sin egen politik.

Lige med undtagelse af Orla Østerby fra de Konservative. Han svarer hverken/eller til 10 ud af 15 spørgsmål.

Modsat virker det som om, at jo tættere en kandidat er på midten, des mere ulden og uenig med sine partifæller, er man åbenbart.

Konsekvensen er, at de 179 pladser i Folketinget kan blive besat af mennesker, der mener hver sit, men som senere tænker at gøre et flertal.
Det lyder lidt som et kommunalt beskæftigelsesprojekt, læs: nyttejob, hvor en meget stor indsats har et meget lille udkomme.

Fejl i test
Til gengæld er der en manipulerende sproglig brøler i Kandidattesten.
Alt imens du besvarer testen, erklærer du dig henholdsvis ”meget enig eller meget uenig.

Imidlertid bliver det lille ord meget til helt, når du får resultatet.

Det betyder, at vendingen meget enig i besvarelsen bliver til helt enig i resultatet.
Der er nu en gang himmelhamrende stor forskel på, hvorvidt en politiker erklærer sig meget enig eller helt enig i de enkelte udsagn.

Miskmask
Hverken Helle Thorning Schmidt eller Lars Løkke Rasmussen har besværet sig med at tage Kandidattesten. Derfor kan man ikke se, hvad de mener. Begge er derfor erstattet med en værdig landsdækkende meningsdanner for deres partier.

Men miskmask i DR’s oplysninger gør det lidt svært at finde en substitut for Løkke. I Kandidattesten er han opstillet i Sjællands Storkreds.

Men ifølge Folketingets egne oplysninger er Lars Løkke dog opstillet i Nordsjællands Storkreds.
Her er også Claus Hjorth Frederiksen stillet op, og da han med lidt god vilje lidt på afstand og for ni kilo siden, ligner Løkke lidt og samtidig tør besvare testen med hår på brystet, må han være en værdig repræsentant for venstrepolitikken.

Ældreplejen skal udliciteres
Alle Venstrefolk i Vestjyllands Storkreds er stort set enige om, at mere af ældreplejen skal udliciteres.

Det er paradoksalt stik imod landsfader-substituttens holdning.

Det er paradoksalt stik imod landsfader-substituttens holdning.

For Claus Hjort Frederiksen mener ikke, at mere af ældreplejen skal udliciteres. I hvert fald ikke på papiret.

Faktisk er der hos Venstre kun et eneste punkt samtlige kandidater er helt enige med hinanden – og Claus Hjort Frederiksen om.
Og det er, at vækst i den offentlige sektor ikke er vigtigere end skattelettelser.

Også blandt de radikale kandidater er der umiddelbart kludder i ideologien.

I Vestjyllands Storkreds er Andreas Raaby Steenberg helt ene om at mene, at ældreplejen skal udliciteres.

Det kan meget vel være helt i overensstemmelse med radikal politik, eftersom de radikale går ind for ”udlicitering under demokratisk kontrol…” hvad det så end betyder.

Måske, det er Andreas Raaby Steenberg, der er den rigtige Radikale?

Hos Dansk Folkeparti er kandidaterne samlet imod at udlicitere mere af ældreplejen.
I den forbindelse svarer partistifter Pia Kjærsgaard for en gangs skyld noget valent med et hverken/eller, hvorimod den nye formand; Kristian Thulesen Dahl delvist er uenig i at udlicitere mere.

En uenig kristen
Kristendemokraterne er alle minus én stort set imod at privatisere mere af ældreplejen. Kristendemokraternes overordnede vision er da også at stable en national pulje på over 1 mia. til skoler, plejehjem og institutioner.

Derfor kan man måske undre sig over, at Kristendemokraten Troels Moesgaard som den eneste i det vestjyske alligevel går ind for at privatisere ældreplejen…

Retten til dagpenge
I det røde ringhjørne er Henrik Sass Larsen valgt som repræsentativ landsdækkende socialdemokrat, selvom det måske ikke er helt fair.
Han er jo fra den oprindelige tid, hvor en socialdemokrat var rød og en blå socialdemokrat var fra Venstre.

Det er derfor tankevækkende, at han svarer uklart på det socialdemokratiske kernespørgsmål om, hvorvidt det skal være hurtigere at optjene retten til dagpenge.

Men uld i mund er der ikke hos de vestjyske socialdemokrater. Her står den største gruppe A’er sammen om, at det skal gøres hurtigere at optjene ret til dagpenge…

Røde S’er i udkantsdk
Man kan derfor godt få det indtryk, at Socialdemokraterne i udkantsdanmark endnu ikke er blevet liberaliseret.

Lad det være et hint til den klassiske socialdemokrat; Hvis et rødt flag atter skal smælde med socialdemokratisk indflydelse på borgen, så skal den vist komme fra Vestjylland.

Så lad det være et hint til den klassiske socialdemokrat, som længe har kikket i arbejdernes sangbog efter rød politik; Hvis et rødt flag atter skal smælde med socialdemokratisk indflydelse på borgen, så skal den vist komme fra Vestjylland.

Ud med kulturen
I det kreative felt hænger det slapt med kærligheden til kulturen hos blå blok. Også selvom området vel teoretisk kan spænde lige fra FCK til Olafur Eliasson.

Samtlige vestjyske opstillede kandidater fra henholdsvis Liberal Alliance, Kristendemokraterne og Dansk Folkeparti (minus én) er helt enige i, at støtten til kulturen skal sænkes.

Kun Jette Lund fra Dansk Folkeparti er helt uenig i dette synspunkt, men Jette Lund er skolelærer, så jeg ved ikke rigtig, om det gælder.
Til gengæld deler hun opfattelse med sin partifælle Pia Kjærsgaard, der altid hævder, at kulturen skal prioriteters højt, hvorimod Kristian Thulesen Dahl svarer diffust.

V mener det hele
På kulturspørgsmålet spreder Venstrekandidaterne sig derimod over hele paletten.

Bevares, flest er delvist enige i at beholde den offentlige støtte til kulturen, hvilket Claus Hjorth også er.

Kun Kristian Phil Lorenzen erklærer sig alene parat til at skære i støtten til kulturen.

Det virker ellers ikke som, det virkelig er Venstres politik at nedprioritere kulturen, for Venstre har faktisk en smuk formuleret politik, der hylder nødvendigheden af, ”at frembringe værker, som både provokerer til nytænkning og står som nationale symboler…”

Venstres pseudoformand Kristian Jensen, som er opstillet i Vestjylland Storkreds brillierer lysende alene blandt de vestjyske venstrefolk med at være helt imod at skære i støtte til kulturen.
Men nu kommer Kristian Jensen jo også temmelig ofte udenfor hovedlandet, så måske gælder det synspunkt heller ikke rigtigt.

Alternativet
Brilliere gør Uffe Elbæk også hver gang han er på TV. Mens han slasker rundt dårligt klædt med hænderne i lommen, bliver folk voldsomt provokeret af hans politik eller mangel på samme.

I Kandidattesten er han heller ikke særlig tydelig med, hvorvidt han mener, at mere af ældreplejen skal udliciteres, om vækst i den offentlige sektor er vigtigere end skattelettelser, eller om EU bestemmer for meget.

Derudover er han kun vagt uenig i, at et besøg hos lægen skal koste penge, og kun vagt enig i, at det skal være hurtigere at optjene ret til dagpenge.

I Vestjylland er end ikke de tre kandidater helt enige med hinanden – eller med parties stifter.
Bort set fra at Sascha Qvortrup netop har trukket sit kandidatur – så er der et stort spænd fra, at Rene Gade mener, at det skal koste penge at gå til læge, mens de to andre Å-er er helt uenige.

Politiske wannabes
Og så er det en generel lidelse for nye partier at finde profiler, der vil være stærke nok til at fylde taburetterne end de politiske wannabes, der vil forbyde citronmåner og gøre offentlig transport gratis.

…politiske wannabes, der vil forbyde citronmåner og gøre offentlig transport gratis.

Imidlertid gør Uffe Elbæk alt og alle oprørte med sin måde at tænke på. For kan man stille op til Folketinget uden en færdigformuleret politik, der på den ene side er hamrende sympatisk og på den anden side er helt umulig?

Er det da ikke netop det, de håbefulde kandidater til Folketinget beder os om at gøre den 18. juni? Træffe det umulige valg på baggrund af deres egne uklare svar.