Statsligt papirnusseri koster landmand fire millioner

Vestjysk Landbforening © Pressefoto: Anita Corpas

Vestjysk Landbforening      © Pressefoto: Anita Corpas

Myndighedernes smøl har afgørende effekt på en minkavlers levebrød, siger Niels Chr. Poulsen, bestyrelsesmedlem og medlem af miljøudvalget hos Vestjysk Landboforening.

I snart halvandet år har en vestjysk minkavler ventet på at få sin klagesag behandlet.

Men trods politiske løfter om kortere sagsbehandlingstider, har nævnet end ikke åbent sagen.

– Det er en fuldkommen uacceptabel behandling af erhvervet, som politikerne bør forholde sig til i valgkampen, mener medlem af miljøudvalget i Vestjysk Landboforening.

PRESSE VESTJYSK LANDBOFORENING

Tekst & foto: Anita Corpas

I snart halvandet år har en vestjysk minkavler ventet på at få sin klagesag behandlet og afgjort hos Natur- og Miljøklagenævnet.

Men trods løfter om kortere behandlingstider, har ingen set på sagen endnu.

– Det er meget nedslående, at der skal gå et år og fire måneder, før nævnet overhovedet åbner klagesagen, siger Rikke Mogensen, miljørådgiver hos Vestjysk Landboforening.

Hun forklarer, at nævnet tidligst vil se på sagen til august. Men den lange ventetid har enorm konsekvens for landmanden.

– Mink yngler i foråret. Men avleren kan ikke anvende sin tilladelse til at udvide så længe sagen er uafklaret.
– Han mister derfor for andet år i træk en sæson, hvilket koster avleren ca. to millioner kroner i tabt salg af skin for for hvert år der går, siger Rikke Mogensen.

Ingen svær sag

Ifølge Natur- og Miljøklagenævnet selv behandles halvdelen af klagesagerne på under seks måneder. Dog kan mere komplicerede sager tage op imod 12 måneder.

Men denne sag er overhovedet ikke kompliceret, vurderer Rikke Mogensen.

– Det er ingen svær sag. Dem ser vi mange af, og udfaldet får på ingen måde principiel betydning, fastslår hun og peger på, at Natur- og Miljøklagenævnet i foråret 2014 både blev effektiviseret og digitaliseret.

Modernisering ikke hjulpet

Imidlertid har moderniseringen tilsyneladende ikke øget hastigheden på ekspeditionerne, siger Niels Chr. Poulsen, minkavler og medlem af miljøudvalget i Vestjysk Landboforening.

– Landbruget er fra politisk i årevis side stillet i udsigt, at behandlingstiden på klagesager ville blive sat væsentligt ned.

– Hvorfor bliver der så ikke sat de nødvendige ressourcer ind på et arbejde, der har så afgørende effekt for en landmands levebrød, spør’ Niels Chr. Poulsen.

– Det er en fuldkommen uacceptabel behandling af erhvervet. Og det må være et rimeligt forlangende, at politikerne forholder sig til dét i valgkampen, fastslår han.