Finansgyser forud for far-søn ejerskifte

© Foto: Anita Corpas

Martin Mouridsen © Foto: Anita Corpas

Det var noget af en lussing, da to banker trækker sig ud af overdragelsen, fortæller Martin Mouridsen. 

GENERATIONSSKIFTE: FAR TIL SØN
Et langt nervepirrende forløb, hvor flere banker slukkede for generationsskiftet og halede bevillingen til både handel og ny stald i land.

PRESSE TEKST, FOTO OG VIDEO;  VESTJYSK LANDBOFORENING

Artikelserie: Forud for møde om godt generationsskifte bringer Vestjysk Lbf. en række artikler om forskellige måder at gårdskifte. 

TEKST & FOTO: Anita Corpas

I april falder familiehandlen mellem far og søn, 74-årige Gunnar Mouridsen og 25-årige Martin på plads.

Martin Mouridsen køber gården i ren handel med et fornuftigt kreditforeningslån med billige renter og et rimeligt banklån. Gunnar lader nogle penge stå i sælgerpantebreve, og Martin bliver tredjegeneration på slægtsgården.

Det lyder ganske fredsommeligt, som når to landmænd spytter i hænderne og besejler en aftale.

Imidlertid er perioden optil den 20. april et langt nervepirrende forløb, hvor behandling af en miljøgodkendelse trækker så langt ud, at tiderne helt generelt skifter i landbruget.
Det får flere banker til at slukke for familiedrømmen og hale bevillingen til både handel og den 1900 m2 nye velfærdsstald i land.

Solid bedrift

Gunnar Mouridsen’s kvægbedrift ligger ved Hanning øst for Skjern. Lidt usædvanligt er det en relativ lille gård med blot 45 malkekøer og 80 hektar jord.

– Familien Mouridsen er en respekteret familie og solide mennesker, der har ry for at passe deres landbrug, siger Carl Ingemann Slyk, teamleder i driftsøkonomi hos Vestjysk Landboforening.

Han forklarer, at Martins forsigtige indstilling er en god idé.

– Det er fornuftigt, at han ikke vil mere end han kan overskue, både arbejdsmæssigt og ledelsesmæssigt.

– Det er rigtig flot, og han kommer sagtens til leve af sit landbrug, understreger Carl Ingemann Slyk.

Skæbnedato

Fristen for EU ungtilskud for nyetablerede landmænd udløber den 21. april, så henover weekenden bliver Martin Mouridsen officiel gårdejer med et fornuftigt kreditlån og Nr. Nebel Sparekasse i ryggen.

– Det var noget af en lussing, da to banker trækker sig ud. Men min nuværende bank synes mine 25 år er den helt rigtige alder at starte virksomhed i, siger Martin Mouridsen.

Han forklarer, at banken er gået all in og stoler på ham som virksomhedsleder af bedriften uden hverken ekstra dyre lån eller forøget sikkerhed.

Faktisk er selve overtagelsen blot en formsag, for den 20. april er der egentlig kun regnskabet tilbage at overtage, siger Martin Mouridsen.

Gunnar Mouridsen har de senere år haft et svigtende helbred. Derfor kommer Martin under sin uddannelse til virksomhedsleder hjem fra Hammerum Landbrugsskole og malker hver eftermiddag.

Løbende har Martin overtaget både avlsarbejde, kontakt med dyrlæge og insemination, foder og indkøb, foruden han selv præger byggeriet af den 1900 m2 ny gardinstald med naturlig ventilation, sengebåse i sand, 2×12 sildebens malkestald, plansilo og gylletank til en samlet investering på cirka 8-10 millioner kroner incl. kvote og 150 dyr.

En gældspost han ikke er rystet over at overtage.

– Den sum ligger jeg ikke søvnløs over. Nu her hvor krisen kradser, så lærer man at passe på pengene, pointerer han.

20 gratis timer

Vestjysk Landboforening tilbyder landmænd 20+ gratis rådgivning i økonomi.

Det betyder, at en ung landmænd med reelle gårddrømme kan få 20 timers gratis vejledning, og det var en stor fordel, mener Martin Mouridsen.

– Vi behøvede dem. Bare det at lægge budget med produktionsprognoser, der rammer en realistisk virkelighed er en ren videnskab. Og med alt den usikkerhed omkring finansiering, var der egentlig kun få timer tilbage til selve handlen.

– Men vi fik tid til at tale det hele godt igennem uden at hænge i klokken, og det var godt, pointerer han.

For netop byggeriet af ny stald lå både far og søn meget på sinde. Den skulle være bygget, inden Martin tog over.

Ikke tid til kæreste

Endnu bor mor og far på gården, og planen er, at de vil bygge hus i Skjern.

Martin har ingen kæreste, men har en arbejdsdag på 14-15 timer. Derfor passer det ham fint ikke at have ansvar for sin egen familie.

– Men jeg ser ikke mine venner så meget, som jeg gerne ville. Faktisk har jeg præsteret at være inviteret ud, men er faldet i søvn i lænestolen i stedet, siger han leende.

Martin vil være landmand, fordi han vil have sin frihed som selvstændig og selv kunne bestemme.

Håbet for fremtiden lyder på ny stald for at få kvierne hjem og måske 50 hektar mere jord.

– Når de mål er nået, så skal vi måske udvide. Men det vigtigste er få mest ud af det, jeg har frem for en kæmpeproduktion, fastslår han.

Fakta:
Kvægbedrift med 150 Dansk Holstein og 11.000 EKM per årsko, driver 100 hektar jord, hvoraf de 20 hektar er forpagtet.

Beskæftiger far og søn og en elev.