Ingen grund til at gå i sort over stram minklov

Mink

Selvom flere minkavlere er bekymrede over de kommende lovændringer, er der ingen grund til at gå i sort, siger miljørådgiver i Vestjysk Landboforening. Foto: Anita Corpas

PRESSE tekst, film og foto for Vestjysk Landboforening

Flere vestjyske minkavlere er bekymrede over varslet lov om strammere regler.

Men der er ingen grund til at gå i sort. Fremtiden skal blot tackles rigtigt, siger natur- og miljørådgiver i Vestjysk Landboforening.

 

Af Vibeke Rask Grøn/ corpas&co

SE FILM: Brug for rådgivning

Det kører rigtig godt for danske minkavlere, som rask væk sælger skind på auktionerne for et sted mellem 600 og 1100 kroner stykket.

Imidlertid er flere vestjyske minkavlere bekymrede over de kommende lovændringer, der varsler større afstandskrav til naboer, siger Natur- og Miljørådgiver Rikke Ilsøe Mogensen fra Vestjysk Landboforeningen.

– Men der ikke ingen grund til at gå i sort, fremtiden skal bare tackles rigtig, for en driftig virksomhed kræver et fast blik på fremtiden og de eventuelle lovkrav, der måtte komme, pointerer hun.

Efterårstjek

Minkavlerne opfordres derfor til at foretage et grundigt efterårstjek og gøre sig klar til at udstikke kursen for de kommende år.

– Det er på tide, at hver enkelt vestjysk avler gør status og ser på sin virksomhedsstrategi, siger Rikke Ilsøe Mogensen.

Vestjylland er traditionelt et område med mange minkfarme og med god afstand til naboer, og de milliardstore indtjeninger i erhvervet de senere år har lunet godt i det samlede regnskab for landbruget.

-Den position skulle vi meget gerne bevare, og derfor gælder det om ikke at køre fast nu, opfordrer Rikke Ilsøe Mogensen.
Hun mener, at avlerne har gode fremtidsmuligheder, hvis de tør se fremad og får sparret rigtigt med en rådgiver.

Lovforslaget handler primært om at begrænse lugt- og flue-gener, og den bedste måde at begrænse generne på, sker ifølge miljøminister Ida Auken, gennem et samarbejde med Dansk Pelsdyravlerforening og naboer til minkfarme.

Bliver de nye regler for minkfarme vedtaget, er loven gældende allerede for første halvdel af 2014.

Yderligere oplysninger:
Vestjysk Landboforening, Natur- og Miljørådgiver Rikke Ilsøe Mogensen,  Telefon 96814223