Kvinders ret til ligeløn kvalt i hønsesnak

Det er ret godt dokumenteret, at kvinder yder fuldt ud både på arbejdsmarkedet, i hjemmet og i sengen. Alligevel er det kvinders egen skyld at der ikke er ligeløn – siger kvinder, der får ligeløn…

Kommentar til artikel i Dagbladet Information
Lønforskel i Danmark er større end EU-gennemsnittet / Dagbladet Information


ac-foto6x6

Af Anita Corpas, Journalist, Dj

”Mange kvinder vil betakke sig for at levere det samme på jobbet, som deres mandlige kolleger gør”, siger specialkonsulent Lise Bardenslet fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) i Dagbladet Information onsdag den 4. marts.

Hun medgiver, at kvinder godt nok tjener mindre end mænd….”men arbejdsgiverne betaler blot for det, de får”, siger hun.

Det er simpelthen helt urimeligt uartigt, at påstå, at kvinder sådan i de store generelle termer ikke yder det samme som mænd i jobbet.

Der findes et sted i helvede for kvinder, som ikke hjælper hinanden (bogtitel af Liza Marklund og Lotta Snickare). Og det er fristende at tro, at der allerede bliver holdt en plads ledig her, for det er simpelthen helt urimeligt uartigt, at påstå, at kvinder sådan i de store generelle termer ikke yder det samme som mænd i jobbet.

Hvem taler hun om?

I DA er der åbenbart den holdning, at danske kvinder, der vil have ligeløn må være indstillet på at levere det samme som mændene, halv barsel, kun at hente børn hver anden dag…

Lise Bardenslet siger til avisen; ”at mændene typiske er ”100 procent fokuseret på lønforhøjelse, mens kvinderne typisk prioriterer lang barselsorlov, større fleksibilitet mv. højere end lønforhøjelse”.

Kvinder ofrer

Hvilket århundrede befinder Lise Bardenslet sig mon i – eller er det bare slipseknuden, der strammer?

Det er ret godt dokumenteret, at mange kvinder yder 100 procent på arbejdsmarkedet. 70 procent i hjemmet, 80 procent i køkkenet og 100 procent i sengen.

Såfremt kvinder mest tænker i soft valuta til hjemmefronten under lønforhandlingerne, kan det vel i lige så høj grad skyldes, at valget af bløde værdier ofte er et offer, kvinder stadig må yde – selv i dag – for at få hjemmene til at fungere med indkøb, børn og parforhold.

Og vel især også på baggrund af et samfund og et arbejdsmarked, der for eksempel – stadigvæk – ikke prioriterer, at mænd tager barsel på lige fod med kvinder.

Lige vilkår for barsel

Rigtig mange mænd og kvinder er lige gode om at hente børn.

Og gør det.

Hvis ikke, hvem er det så lige, der skal hente børnene de-der hver anden dag, Lise Bardenslet mener, mor ikke må hente for at oppebære samme løn som far?

Og forestiller hun sig, at børnene er anbragt i døgnpleje, hvis mor fremover kun tager fem måneders barsel?

DA indikerer jo ikke umiddelbart at være parate til at lade mænd og kvinder DELE barslen på LIGE vilkår.

Når flest kvinder tager den længste barsel, hænger det sandsynligvis sammen med, at det – stadig – er økonomisk mest fordelagtigt for mange familier, at det er far, der bliver på arbejdsmarkedet.

Altså handler kvinders valg af værdier mere om at manglende råd – end manglende lyst til at blive i arbejde trods børn.

Familiedannelsen sker altså helt på kvindernes bekostning. Stadigvæk.

Journalist og forfatter Gretelise Holm skriver i sin debatbog fra 2008 om køn og ligestilling, at danske mænd er de mænd i Skandinavien, der tager mindst barselsorlov. Vi er desuden det land i norden, der er mindst ligestillede på det område.

Gretelise Holm peger desuden på en svensk undersøgelse, der dokumenterer en sammenhæng mellem, at jo længere barsel mænd tager, des lavere skilsmisserate er der for parforholdene. Hvorimod de mænd, der overhovedet ikke tager barselsorlov har den største risiko for at blive skilt.

Tankevækkende.

Venstre-vrøvl

Imidlertid er det kønspolitisk rystende, at det er endnu en kvinde – i samme artikel, der gør uligheden mellem mænd og kvinder til kvindens eget ansvar – venstres medlem af EU-parlamentet, Karen Riis Jørgensen når frem til en kliche opfordring om, at danske kvinder skal gribe i egen barm, insistere på sit værd og sørge for at komme ind der, ”..hvor musikken bestilles”…

Nu kan venstre jo godt li’ at give udtryk for, at de både betaler og bestemmer musikken, så hvorfor så ikke betale kvinderne den ligeløn, de har ret til og bestem ved lov, at fædre deler barslen lige med kvinderne?

Frem for alt det hønsesnak om, at nok har ”vi ret til ligeløn, men vi må også selv kræve den”, som Karen Riis Jørgensen udtaler til avisen.

Altså helt ærligt!

Når vi kvinder har RET til ligeløn – så har vi vel for helvede bare krav på at – FÅ den.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.