Lær hvordan kalvene overlever robotterne

PRESSE – web / nyheder

Kalveekpert Rikke Engelbrecht laver nyt kursus målrettet robotbesætninger

© Foto: Anita Corpas

 

www.vjl.dk

Der dør alt for mange kalve – og en stor del af den høje dødelighed skyldes, at den mælk, de får, er for sur og smækfuld af bakterier, siger Danmarks kalveekspert.

Hun har sagt det før – og nu siger hun det igen; hvis man vil være med blandt fremtidens mælkeproducenter, så skal der liv i kalvene.

Nu sammensætter Rikke Engelbrecht et kursus – skåret udelukkende til landmand med robotbesætninger for at landmænd kan lære at sikre næste generation i malkestalden. 

 

Af Anita Corpas

 

KURSUS: – Det er de sidste penge, der sikrer livet i kalvene og den helt store gevinsteffekt på den nye robotinvestering, pointerer kalveekspert Rikke Engelbrecht.

Hun forklarer, at flere landmænd, der ellers har investeret millioner i malkerobotter – åbenbart for ofte glemmer at smide de sidste par tusinde kroner i en køletank.

Det skyldes, at landmænd med robotbesætninger står overfor helt nye og anderledes udfordringer end besætninger i en traditionel malkestald, fortæller hun.

 

– Malkning i robotbesætninger foregår over hele døgnet. Det betyder, at mælk til kalvene ofte kommer til at stå op imod 10 timer.

– Det gør mælken sur og ulækker. Kalvene bliver syge, får tyndskid – og så dør de, summerer Rikke Engelbrecht på sin vanlige kontante facon.

 

I samarbejde med kvægrådgiver i Vestjysk Landboforening, Henrik Baymler tilbyder hun nu et specialkursus for kvægbesætninger med malkerobotter.

Fra sorg til succes

Kurset har plads til 20 landmænd – efter ”først til mølle-princippet” og starter praktisk fra morgenstunden med et besøg på en jerseybedrift i Tarm.

For blot tre måneder siden var der her en relativ stor dødelighed blandt kalvene i besætningen.

 

I dag har ejendommen indkøbt et pasteuriseringsanlæg, der har givet landmanden fuld kontrol over mælkens temperatur og kvalitet.

– Det er ikke bare en meget stor økonomisk belastning for landmænd, når de mister kalve. Det er også psykisk svært, siger Rikke Engelbrecht og påpeger, at en succesoplevelse kan opnås med ganske få ændrede rutiner og få midler, som rådgiverne vil redegøre for på kurset.

 

Derudover får deltagerne en indføring i de muligheder, landmanden har for at teste mælkekvalitet, at sikre mælkekvalitet, at udføre gård pasteurisering, indstille optimale robotdata, foruden fodring med eget eller indkøbt foder – og ikke mindst hvad de forskellige løsningsmodeller så egentlig koster.

 

Yderligere oplysninger:

Rikke Engelbrecht, kalveekspert i Vestjysk Landboforening – telefon 2250 7551

Henrik Baymler rådgiver Team Kvæg, Vestjysk Landboforening – telefon 3063 5796

 

Kurset forgår:

Onsdag den 19. maj kl. 9.00 til 15.30

på Bechs Hotel i Tarm

 

Mødested: kl. 9:00 på bedriften i Tarm, Møgelmosevej 4, 6880 Tarm

Tilmelding senest den 12. maj til Vestjysk Landboforening, direkte telefon: 9681 4201 eller på mail: gbh@vjl.dk

Plads til 20 deltager – efter ”først til mølle-princippet”

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.