Landboformand planter håb om Vestjysk Vækst

PRESSE

www.vjl.dk

Pisk til politikerne og hård kritik af regeringens vand- og naturplaner fyldte end del på årets generalforsamling i Vestjysk Landboforening.

Alligevel kan vestjysk vækst godt gå hen og blive et slogan, sagde formanden i sin beretning.

Tænk ud af kassen. Tænk energi – tænk over, om vi kan bruge 10.000 hektar bio-energi, sagde Søren Christensen.

Udvalgsformand for teknik og miljø, Ole Kamp – og kommunens miljøchef, Jakob Bisgaard var lydhøre.

Af Anita Corpas

 

GENERALFORSAMLING Mens eksistensgrundlaget for mange danske landmænd er truet, interesserer det omkringliggende samfund sig mest for burka, lommeknive og muskelhunde, understregede Søren Christensen på generalforsamlingen i Vestjysk Landboforening.

I sin beretning kritiserede han politikerne for at være uldne i mælet, når det gælder om at melde klart ud om erhvervets fremtid.

 

Han stemplede den offentlige kontrol som useriøs, når der gives 24.000 kroner i bøde for at have to svaleklatter på et udvendigt mælkerør.

 

Vand- og naturplaner fik heller ikke uventet mange skarpe hug for at skulle mases igennem på alt for kort tid.

 

– Planerne er urealistiske og uacceptable. Der skal dømmes time out, fastslog han og advarede forsamlingen mod at lulle i hi, ovenpå den politiske melding om at udsætte dele i vand- og naturplanerne et halvt år.

 

– Det halve år skal vi bruge fornuftigt og sørge for at lave alliancer mellem land og by, fastslog Søren Christensen.

 

Grønne masser til biogasser
Grønmasse er et eksempel, som formanden kritiserer ikke er medtaget i planerne for at imødegå kravet om at fjerne 9.000 tons kvælstof inden 2015.

– Vi har cirka 10.000 hektar natur uden landbrug. Hvis man fjerner græsset fra arealerne frem for at lade det ligge – eller lader det afgræsse, så kan man sænke kvælstofsniveauet med 90 kilo per hektar, påpegede Søren Christensen i sin formandsberetning.

 

– Tænk ud af kassen. Hvad kan vi gøre, så regeringens krav gør mindst ondt. Grønmasse kan for eksempel bruges til at udvinde bioenergi – til enten biogas eller biobrændstof. Det skal der arbejdes videre med, fastslog formanden og tilføjede;

 

– Måske kan vestjysk vækst gå hen og blive et slogan for os herude.

 

Grønne tiltag
Tilstede var udvalgsformand for teknik- og miljø, Ole Kamp og miljøchef Jakob Bisgaard fra Ringkøbing Skjern Kommune. Begge var positive over for at se på forslaget om at udnytte grønmasse fra Natura 2000 områder.

Et sådant grønt tiltag falder godt i tråd med kommunens vision om at være selvforsynende med grøn energi inden udgangen af 2024.

 

Mejerigiganten Arla i Videbæk arbejder desuden med planer om et kæmpe centralt biogas-anlæg, der kan aftage to tredjedel af områdets samlede bioråstof.

 

Hængepartier
Det snart tre år gamle projekt Skjern Å Nationalpark hænger umiddelbart i en tynd tråd, og foreløbigt er der stadig intet konkret.

 

– Men uofficielt har vi forstået, at de otte punkter fra landbruget ikke er med i bekendtgørelsen…. Og så bliver der ingen nationalpark, pointerede Søren Christensen.

 

Formanden rundede til slut MVJ farsen Veststadil Fjord, som han kaldte; ”en hade-sag, der hænger os langt ud af halsen”.

 

Flere møder på Christiansborg udmundede ellers i en konklusion om, at landmænd med aftaler med myndighederne fra årene 2004 og 2005 kan dyrke jorden.

 

Imidlertid var delegationen dårligt vendt hjem til Vestjylland før kontrakten blev udvidet med kravet om, at jorden godt kan dyrkes – men der skal laves efter-afgrøder.

 

– Det kan blive nødvendigt at føre en principiel sag, pointerede Søren Christensen.