Politisk nølen skaber propper i grøn energi for en hel landsdel

Den nye leverandørforening Videbæk Biogas Amba består af fra venstre; formand Ole Kjær, Wim Pauw, næstfmd. Jens Tylvad, Svend Kirk og Henrik Hindbo.© Foto: Anita Corpas

Presse for Vestjysk Landboforening

 

Af  Anita Corpas

– Landmændene er klar – Arla er klar, og gyllen er klar. Hvorfor er politikerne så overhovedet ikke klar, spørger Ole Kjær, ny formand for leverandørforeningen for Videbæk Biogas Amba i Vestjysk Landboforening.

Han undrer sig over, at politikerne nøler med at sikre landbrugserhvervet en god aftale om alternativ energi.

Især nu, hvor mejerigiganten Arla Foods har tilkendegivet, at de bygger nyt biogasanlæg i Vestjylland for 300 millioner kroner, og de vestjyske landmænd har skudt en halv million kroner i en leverandørforening for biogas.

– Vi er en region med rigtig mange husdyr, vi har det omfang af husdyrgødning, der skal til for at fodre et af verdens største biogasanlæg, siger Ole Kjær.

– Derfor forstår jeg ikke, at regeringen ikke er langt mere obs på vores landsdel og på at give landmændene bedre mulighed for at opnå de miljørigtige godkendelser, vi har behov for, pointerer han.

 

Arla investerer i det vestjyske

Ole Kjær peger desuden på, at Arla netop har offentliggjort, at man vil investere en halv milliard kroner alene i tre vestjyske mejerier.

– Det tiltag skyldes, at der er så mange mælkekvæg i Vestjylland, og det er et tiltag, der sikrer 100 vestjyske arbejdspladser, siger han og tilføjer, at et millionbyggeriet til et biogasanlæg ligeledes ventes at generere kærkommen arbejde til lokalområdet.

Den nye formand stiller sig helt uforstående overfor det politiske mudderkasteri.

– Vi er en hel landsdel, der venter på et politisk energi-forlig. Det er uartigt, at man ikke er mere interesseret i at sikre fremgang og arbejdspladser i et erhverv, der er villige til at levere og til at investere i grøn energi, fastslår Ole Kjær.

 

Yderligere oplysninger:

Ole Kjær, formand for leverandørforeningen for Videbæk Biogas Amba – direkte telefon 4059 6017.

 

Baggrund

På under tre år har Vestjysk Landboforening i stærkt samarbejde med en håndfuld fremsynede landmænd og mejerigiganten Arla fået den vestjyske biogasplan op at stå.

Et arbejde, der sidst i januar kulminerede i leverandørforeningen for Videbæk Biogas Amba, hvor en stribe landmænd på selve generalforsamlingen rejste sig og til sammen skød en halv million kroner ind i foreningen.