VJL PRESSE / Nykredit låner ikke penge ud til minkavlere

Trods millionomsætning og solid egenkapital kan en af Vestjyllands største minkavlere; Mads og Bent Østergaard ikke få et lånetilbud fra Nykredit. Foto: Anita Corpas

Minkavler med millionomsætning og solid egenkapital kan af princip ikke låne penge af Nykredit

www.vjl.dk

TEKST FOTO VIDEO OG WEBKOMMUNIKATION

 

Af Anita Corpas

– Det er helt urimeligt, at der skal være forskel på de forskellige avlsgrene, siger Mads Østergaard, søn og arvtager til minkdynastiet på Hedegaard ved Ølstrup i Vestjylland.

Sammen med sin far; landmand og minkavler Bent Østergaard, er han målløs over, at finanskoncernen Nykredit af princip siger nej til at give familien et alternativt lånetilbud på 12 mio. kroner.

Det sker til trods for, at bedriften allerede er i fuld gang med at bygge nye moderne stålhaller med en anden finansiering i ryggen.

Og selvom minkavleren kan fremvise en omsætning på et tocifret millionbeløb og en solid egenkapital.

Nykredit ikke interesserede

– Vi ville blot gerne have haft et alternativt lånetibud, for at sikre os, at vi har fået det rette lån og den rigtige rente, pointerer Bent Østergaard, der i 1978 startede med fire haller og 130 moderdyr.

I dag har han 7000 moderdyr, en årlig produktion af 42.000 skind og beskæftiger seks fuldtidsansatte.

Alene det seneste år har virksomheden omsat for 11 millioner kroner.

Imidlertid låner Nykredit af princip ikke penge ud til minkfolk.

– Tilbagemeldingen fra Nykredit lyder, at de ikke er interesserede, og at de af princip ikke låner penge ud til minkbranchen, siger Bent Østergaard.

Forstår ikke nej til guld

I Vestjysk Landboforening er bestyrelsesmedlem og minkavler Niels Christian Poulsen dybt fortørnet over meldingen fra Nykredit.

– Mink er den mest økonomisk indbringende niche i landbruget i øjeblikket. Derfor er det ekstra uforståeligt, at Nykredit ikke vil låne penge ud til minkavlerne, siger Niels Christian Poulsen.

Han forudser maksimalt politisk pres på Nykredit, eftersom Danmark er verdens største pelsproducent og alene for det første halve år i 2011 har eksporteret pels for 4,8 milliarder kroner.

– Hvordan kan en realkredit overhovedet forsvare at standse væksten for en branche netop nu, pointerer han.

Sagen bragt til tops

Han forklarer, at efterspørgslen på pels er eksploderet med den store interesse fra Østen.

– Derfor er det meget problematisk, at Nykredits afvisning udelukkende falder af princip og ikke på en omhyggelig finansiel vurdering, fastslår Niels Christian Poulsen, som allerede har indbragt sagen for landbrugets hovedorganisation; Landbrug og Fødevarer.

Yderligere oplysninger:

Niels Christian Poulsen, Bestyrelsesmedlem i Vestjysk Landboforening, direkte telefon: 9733 0101 / 2162 831

Bent Østergaard, Minkavler på Hedegaard, Ølstrup i Vestjylland, direkte telefon: 9734 6083 / 2342 5183

Baggrund:

I modsætning til de ældre to-rækket træspærhaller til mink med manuel rensning, er de nye overdækkede stålbuehaller mere tidssvarende og moderne.

Stålhallerne har indbygget elektronisk rensningsanlæg, der skraber ud to gange i døgnet, hvilket kraftigt reducerer ammoniakfordampning, opfylder de nyeste miljøkrav og i øvrigt øger velfærdet for både dyr og mennesker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.