Bier flyver øverst i fødekæden

PRESSE TEXT & FOTO – Vestjysk Landboforening – LandboVest no. 50

Flere steder betaler økologer og frugtavlere for at få bestøvet deres afgrøder. Biernes indsats er uvurderlig for planteavlen og hvis bierne dør – udbryder der hungersnød.

© Fotos : Anita Corpas

 

Af Anita Corpas

 

– Flere steder giver landmænd penge for bestøvning. Det giver blomstrende hegn, flere fugle og er helt uvurderligt for æbleplantager, pointerer erhvervsbiavler Jørgen Mikkelsen.

– Hvis bierne uddør, bliver der hungersnød, tilføjer han og videresender sin bøn til landmændene om, at sprøjte mod biller i rapsen – om aftenen.

 

Landmændene anvender kun midler godkendt til brug i biernes flyvetid. Alligevel er det er en katastrofe for bierne, mener Jørgen Mikkelsen.

– Bierne tåler det ikke, for de bliver udelukket af kasserne, når de kommer tilbage, fordi de lugter anderledes. Og så dør de, pointerer han.

 

Avler som 12-årig

Jørgen Mikkelsen fik sit første stade som 12 årig. I dag har han 650 kasser og har omlagt produktionen til honning på slægstgården ”Lysglimt” ved Ørnhøj.

Cirka fire millioner flyvninger skal det til per bi for at samle cirka 60 kilo honning per sæson.

– Jeg er ivrig jæger og arbejdet med bier er fuldført 1. oktober, så det passer godt sammen jagt. Og så er det dejligt altid at være ude i det fri. Jeg har altid en kikkert i bilen, fortæller Jørgen Mikkelsen, der har stader stående fra Husted til Lønborg og slider 40.000 kilometer vej med den gamle van hvert år for at se til bierne.

 

Jørgen Mikkelsen, 41 år er oprindeligt udlært maskinsnedker, gift med Davia fra Litthaun, 30 år, og parret har sammen tre børn.

 

Finanskrise i biavlen

Der er cirka 25 erhvervsbiavlere i Danmark, og prisen på honning har de seneste år ligget for lavt, mener Jørgen Mikkelsen.

– Tidligere var prisen 32 kroner kiloet, nu får vi 25. Det er for lidt. Vi skal helst ikke under 27-28 kroner kiloet, for så kan vi leve af det, så vi har faktisk haft finanskrise i tre år, pointerer han.

En lille klat nektar på det yderste af en negl er hvad hver bi hjemtager per tur. For hver otte kilo honning en bi slæber hjem – bliver der et kilo honning til avleren.

 

Imidlertid er det lidt af en hemmelighed præcis hvor mange liter honning, der produceres, men hvert stade producerer cirka 40-50 kilo honning, som sælges en gros i Aulum.

– Udbyttet er cirka 30 tons honning per sæson, siger Jørgen Mikkelsen og afslører, at han har 20 tons honninglager i en aflåst, afkølet sidebygning.

 

Lækkert bistik

Godt bivejr er vindstille med 20 grader og regn hver anden dag, men det vestjysk blæsevejr og produktion nær havet slider hårdt på bierne, og de bliver pumpet til det yderste.

En bifamilie består af cirka 70-80.000 medlemmer per stade, og racen er fortrinsvis af racen Buckfast, der er særlig gode til blomster og lyng honning.

 

– Arbejdsbien lever ikke længere end cirka en måned, fortæller Jørgen Mikkelsen, som uforfærdet løfter lågene på staderne uden at være i beskyttelsesdragt.

– Nej, jeg kan godt li’ det rush, det giver at blive stukket, siger han leende og tilføjer;

– Bare det ikke er i hovedet.