Gerda giver dig hyggetid med familien

Farmsekretær Gerda Kongsgaard har været ansvarlig for bogføringen hos svineproducent Svend Kirk fra Videbæk de seneste 10 år, og det er mærkbart, at de kender hinanden rigtigt godt. Foto: Anita Corpas

 

Hun gør det hurtigere, hun har det i hovedet og hun ringer selv, svineproducenten fra Videbæk er på 10. år vild med sin farmsekretær.

——————————————————————————–

 

Text og foto til web og tryk LandboVest no. 47 – Vestjysk Landboforening

 

——————————————————————————–

Af Anita Corpas

 

– Jeg smider bare en stak til hende, og så gør Gerda det på tre timer hver tredje måned, siger Svend Kirk.

Der er bare sådan en lun stemning, mellem svineproducent Svend Kirk fra Videbæk og Farmsekretær Gerda Kongsgaard fra Vestjysk Landboforening.

 

Her siger man tingene lige ud, og det er mærkbart, at de kender hinanden rigtigt godt.

Svend er da også en af de aller første landmænd, der under den gamle Videbæk egns Landboforening for 10 år siden fik sig en farmsekretær.

 

– Jeg har ikke tid til alt det regnskab, og jeg gider heller ikke. Hvis jeg skal ordne det selv, er jeg nødt til at ansatte folk til at gøre mit arbejde på bedriften, pointerer Svend Kirk og mindes, at han faktisk har forsøgt sig.

– Jeg kan godt huske, da jeg lavede det selv. Regnskabsarbejdet var næste større end arbejdet på gården. Og så ringede de alligevel og klagede over, at det var noget bras.

 

Det betaler sig

Svend Kirk har 525 søer og en årsproduktion på 15.000 smågrise på en gård ved Barde. Derudover driver han 140 hektar foruden 20 hektar i forpagtning og beskæftiger to landbrugsmedarbejdere.

 

Det er vigtig for ham konstant at have et totalt overblik, og han mener, at de 440 kroner i timen til Gerda er givet godt ud.

– Det tager mig tre-fire gange længere tid, end det gør for Gerda. Jeg skal jo hele tiden slå alle kontonumrene op, mens Gerda bare har dem i hovedet.

– Og hvis jeg skal sidde og slide med det om aftenerne, er det jo hyggetid, der går fra familien, påpeger han.

 

Stabilt overblik

Den udgående sekretærløsning giver hurtigt ekspedition, når bilag og kontoudtog gennemgås.

Tvivlsspørgsmål bliver taget med det samme, og det sparer tid.

 

Ligesom det letter forståelsen for regnskabet at komme ud til bedrifterne, for der er stor forskel på udgifter til husdyr, omkostninger til marker eller vedligeholdelse på maskiner.

 

– Landmanden har brug for præcist overblik over udgifterne på de forskellige områderne holdt op imod året før, for blandt andet at overveje, hvorvidt han skal købe nyt frem for at blive ved at vedligeholde sine maskiner, påpeger Gerda Kongsgaard og kobler sig af systemet, mens Svend Kirk tilfredst sætter den blå mappe på plads.

 

– Det er en dejlig ordning. Jeg behøver ikke at tænke på regnskab, og Gerda ringer selv, når det er tid, fastslår han og tilføjer lunt;

– Det eneste, jeg skal holde styr på, er at betale regninger, og at der er penge i kassen.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.