Kom på den gyldne generationsliste

Søren Behrmann & leon Dalgaard
Økonomichef Søren Behrmann og virksomhedsrådgiver Leon Dalgaard tager initiativ til den gyldne liste for landmænd, der vil handle. 

Den gyldne liste er for landmænd, der vil handle gård. Ung som gammel, og som gerne vil starte med en uofficiel føler.

– Det kan lette vejen for salgsrealiteterne, hvis man først får mødt en sympatisk arvtager, siger Søren Behrmann, økonomichef i Vestjysk Landboforening.

På stand D3188 på Agromek står han og et økonomiteam i fire dage til rådighed for økonomiske spørgsmål, en køreliste for et godt skifte og adgangen til den gyldne liste.

TEKST & FOTO: ANITA CORPAS

Det går trægt med at generationsskifte i landbruget. Men med en gennemsnitsalder på over 60 år blandt landmænd i dansk landbrug er et snarligt skifte dog nødvendigt.

Det mener, Søren Behrmann, økonomichef i Vestjysk Landboforening.

Imidlertid kan det uden en naturlig arvtager være en tung beslutning at tage. En ny generationsliste skal hjælpe parterne med til at finde hinanden.

– Aldrig har der været så få unge landmænd i dansk landbrug. Derfor er det vigtigt at tage den svære samtale nu, for et godt generationsskifte kan tage år at planlægge, pointerer Søren Behrmann.

Nordeuropas største

I fire dage vil han på stand D3188, sammen med et økonomiteam, bestyrelsesmedlemmer i Vestjysk Landboforening, nyetablerede unge landmænd, og landmænd, der selv har gennemgået et generationsskifte, være at finde på Nordeuropas største landbrugsmesse; Agromek i Herning.

– Hvis man alligevel overvejer nye maskiner og inventar til bedriften, så er det måske også en god ide at finde råderum til en fortrolig økonomisk snak om fremtiden, siger Søren Behrmann.

Han forklarer, at en beslutning om generationsskifte ofte er forbundet med mange følelser og mange overvejelser.

– Tanken om, at forlade sit livsværk og eventuelt indgå partnerskab med en ukendt person, kan være meget skræmmende. Derfor tager vi initiativ til en generationsliste, siger Søren Behrmann.

Gylden generationsliste

Landmænd, der er interesserede i enten at sælge eller købe, kan blive skrevet på den fortrolige generationsliste.
Formålet er, at parterne på en privat facon kan sende købs- og salgssignaler uden at gøre det offentligt og alligevel komme i forbindelse med hinanden, fortæller Søren Behrmann.

– For når først man får truffet en sympatisk arvtager, kan det lette vejen for realiteterne, og gøre det nemmere at give slip. Denne kobling står vi gerne for, siger han og opfordrer ung som gammel til at se forbi standen.

– Her vil landmændene kunne møde deres rådgivere, hente inspiration og desuden møde virksomhedsrådgiver Leon Dalgaard, der i øjeblikket vejleder flere unge landmænd, som ønsker at træde ind i faget.

Yderligere oplysninger:
Søren Behrmann, økonomichef i Vestjysk Landboforening – direkte telefon 5120 9458

Agromek:
25.-28. november
MCH
Messecenter Herning
Vardevej 1,
7400 Herning.