Landmænd frygter det feminine univers

Det ikke nødvendigvis et signal om et dårligt ægteskab. Mænd og kvinder i landbruget sidder blot ofte på hver deres planet i forhold til drømme om fremtiden, siger socialrådgiver Solvejg Høj. Pressefoto/© iStock.com

PRESSETEKST VESTJYSK LANDBOFORENING

Landmændene frygter alderdommen i lille parcelhus med ligusterhæk. Kvinderne drømmer om at slippe årstidstyranniet og de store stuehuse.

Ny erfagruppe for kvinder 50+ skal give tips til den svære samtale om fremtiden, siger socialrådgiver i Vestjysk Landboforening.

Tekst af Anita Corpas

Med en gennemsnitsalder i dansk landbrug på over 60 år står rigtig mange landmandspar lige nu med det ene ben i den tredje alder.

Men selvom gården er generationsskiftet, så fortsætter tilværelsen for mange landmænd uændret.

– Mændene er godt tilfredse med deres tilværelse, som den er. De fortsætter deres virke på gården og drømmer ikke nødvendigvis om forandring, siger socialrådgiver og specialkonsulent i Vestjysk Landboforening; Solvejg Høj.

Imens går kvinderne på pension fra deres jobs og drømmer om et nyt socialt fælles liv med deres mand uden årstidstyranni og kæmpe stuehuse.

– Mænd og kvinder i landbruget sidder ofte på hver deres planet i forhold til drømme om den tredje alder, men det er ikke nødvendigvis et signal om et dårligt ægteskab.

– Det er bare ofte kvinderne, der konkret formulerer deres ønsker for et nyt kapitel i livet, siger Solvejg Høj.

Kvinderne klemte

Imidlertid er det en svær samtale at tage, når et par efter måske 30 års ægteskab ikke vil det samme.

Vestjysk Landboforening opretter derfor for første gang en erfagruppe for kvinder 50+ med det formål at give tips og inspiration til den svære samtale om, hvor parret skal bo, når næste generation overtager stuehuset, og hvad de eventuelt skal lave sammen.

– Kvinderne skal anerkende, at mændene frygter det feminine univers. Han frygter et byliv i parcelhus med orkideer i forhaven og patchwork i sofaen.

– Han skal måske tilgodeses med plads, et værksted eller et frirum, der er helt hans eget, siger Solvejg Høj.

Mændene derimod skal forstå kvindernes behov for et nyt fællesskab og socialt liv. Desuden skal de forstå, at far og søn samarbejdet ofte klemmer kvinderne.

– Hvis samarbejdet ikke går helt som ventet, så brokker mændene sig over hinanden. I midten står kvinden og elsker dem begge. Det er et meget tabuiseret emne, påpeger Solvejg Høj.

Erfargruppen Kvinder 50+ mødes den 26. januar kl. 19:30-22:00 hos Vestjysk Landboforening.

Tilmelding direkte til Solvejg Høj soh@post.tele.dk senest den 22. januar.

Yderligere oplysninger:
Solvejg Høj, socialrådgiver for Vestjysk Landboforening, tlf. 40 36 87 88.