Naiv strategi at dumpe prisen på øko

Søren Christensen

Det en skidt strategi at vænne forbrugerne til, at højt eksponerede kvalitetsfødevare kan fås til dumpingpriser, siger Søren Christensen.
© Foto: Anita Corpas

PRESSETEKST OG FOTO for Vestjysk Landboforening

Mens øko-danmark jubler over lavere priser på økovarer trækker vestjysk landboformand sig ud af festen.

– Det er en skidt strategi at vænne forbrugerne til at kvalitetsfødevarer fås til dumpingpriser, siger Søren Christensen, formand for Vestjysk Landboforening.

Tekst og foto: Anita Corpas

Der er ingen fremtid i at dumpe priserne på de økologiske kvalitetsprodukter, og det er en skidt strategi, der vil ramme os i nakken, siger Søren Christensen, formand for Vestjysk Landboforening, og i øvrigt selv økologisk kødkvægsproducent.

Han er ikke synderlig begejstret for den opmærksomhed, som COOP Danmark har skabt for økologien på baggrund af sit tiltag med 1. januar at sænke priserne på økologisk frugt og grønt de kommende fem år.

– Alle, der sænker prisen kan skabe en mer-omsætning, men at gøre det på kvalitetsfødevarer, der er underlagt skrappe krav for miljø og dyrevelfærd, er naivt.

– Det sender et helt forkert signal til forbrugeren om, at høje krav er billige at leve op til.

– Og så er det en skidt strategi at væne forbrugerne til, at højt eksponerede kvalitetsfødevare kan fås til dumpingpriser, siger Søren Christensen og pointerer, at når samfundet stiller så store krav til kvalitet, så skal det også koste prisen.

Regningen kommer

Til trods for at fødevaregiganten har meldt ud, at øko-producenterne ikke vil blive belastet af et tab, så tvivler landboformanden meget stærkt på, at priserne på de

økologiske varer efterfølgende vil kunne hæves igen, når økofesten stopper om fem år.

Derimod frygter han, at der vil være en regning at betale. En regning, der vel at mærke vil blive sendt videre til producenterne, gisner han.

– Hvem skal betale, når forbrugerne om fem år kræver samme høje kvalitet til de samme lave priser, de har vænnet sig til, spør´han.

Imod sin formand

Søren Christensen er dermed lodret uenig med sin egen formand i Landbrug og Fødevarers Økologisektion, Hans Erik Jørgensen, som oplever tiltaget positivt.

”Jeg forventer ikke, at det skal gå ud over afregningsprisen til økologerne. ”Vi synes, at det er positivt, at COOP retter så stor opmærksomhed mod økologien, siger Hans Erik Jørgensen til Landbrugsavisen.

Men Søren Christensen agter ikke selv at dumpe prisen på sit kvalitetskød.

– Jeg sænker ikke prisen. Jeg mener, vi skal sælge vores varer til markedsprisen.- At dumpe hinandens priser er heller ikke godt for fællesskabet i landbruget, pointerer han.

Yderligere information:
Søren Christensen, formand for Vestjysk Landboforening, direkte telefon: 2094 0264