Landmænd så dufisen ved effektiv lort

Tekst til web og foto for Vestsjysk Landboforening

Landmænd så dufisen ved effektiv lort

 

Af Anita Corpas

 

Landsskuet første to dage var nogle super dage, men på sidstedagen slog varmen luften helt ud af landsskuet, lyder den umiddelbare reaktion blandt landboforeningens Team Kvæg ovenpå årets Landsskue i Herning.

 

– Lørdag blev det simpelthen for varmt, og det gik ”syllesnak” i det hele, fortæller chefrådgiver Ida Ringgaard.

 

Godt vestjysk købmandskab fornægtede sig ikke, da det stod klart, at der er hundrede tusindvis af kroner at vinde på effektivisere sine køer. Foto: Anita Corpas

 

Landboforeningens mandshøje søjle af ko-lort tiltrak en hel del opmærksomhed op den ligefremme opfordring til at tale om ko-lort blev citeret og genbrugt i flere taler på årets Landsskue.

 

Forlegne landmænd

Imidlertid skabte det lidt forlegenhed hos landmændene i begyndelsen at skulle tale om køernes gødning. ”Lorten ta’r vi på staldgangen – ikke på landsskuet”, mente man.

Alligevel fornægtede godt vestjysk købmandskab sig ikke, da det stod klart, at der er hundrede tusindvis af kroner at vinde på effektivisere sine køer.

 

– Der kan være 50-100.000 kroner at vinde ved at optimere sin gødning, fastslår chefrådgiver Ida Ringgaard, og forklarer, at det budskab overraskede mange landmænd.

 

– Vi talte med flere landmænd, der med fordel kunne effektivisere for eksempel sit foder, således at koen udnytter energien til kød og mælk, og efterlader mindst muligt i lorten, pointerer hun.

 

Landboforeningens balloner var desuden et tilløbsstykke blandt de yngste skuedeltagere, og 2000 balloner blev udleveret, inden man løb tør for helium.