Modebevidste landmænd bruger designergylle

Christian Hvelplund / designergylle
I sådan en tank blandes designergyllen lige inden nedfældning, forklarer Christian Hvelplund, planteavlsrådgiver i Vestjysk Landboforening. Foto: Anita Corpas

Dansk design breder sig ind i landbruget. Nu skal der designergylle på marken, hvis landmænd vil være med på moden. Vestjysk Landboforening sætter fokus på den nye trend ved det årlige planteavlsmøde 26. november.

Vestjysk Landboforening

Af Vibeke Rask Grøn, corpas&co

En ny trend i dansk planteavl er at sprede såkaldt  ”designergylle” på markerne.

Det betyder, at gyllen er tilsat næringsstoffer og at surhedsgraden er afstemt, så den nøjagtig passer til de enkelte markers specifikke behov. Designet foregår umiddelbart lige inden gyllen nedfældes.

– Tankegangen bag systemet er meget interessant, mener planterådgiver Christian Hvelplund fra Vestjysk Landboforening, der ser frem til at fortælle de vestjysk landmænd om designsystemet og mulighederne ved landboforeningens årlige novembermøde.

Dyrkningsresultater

Både svinegylle og kvæggylle kan designes efter behov, og kræver udover faglig viden også visse investeringer.

Imidlertid er systemet i år blevet afprøvet og dyrkningsresultater fra Videnscenterets forsøgsmarker bliver lagt frem på mødet, siger Christian Hvelplund.

Det årlige novembermøde er for længst blevet en tradition, hvor vækstsæson, metoder og sorternes formåen vurderes. Der bliver også talt om udbytter, tænkt tanker omkring næste års vårafgrøder og ikke mindst bliver nye relevante og tilgængelige vårbygsorter præsenteret.

– Der udvikles hele tiden nye sorter, men den herlige tørkeresistente sort, må landmændene desværre stadig nøjes med at drømme om, siger Christian Hvelplund.

Ordentlig snak om vækst

Imidlertid bliver vækstregulerende stoffer i vårsæden et højaktuelt punkt på dagsordenen i år.

– Det er nødvendigt med en ordentlig snak om det nu.

– Rigtig mange landmænd bruger vækstregulering, og det er ligesom blevet en sandhed, at stoffet virker.

– Men forsøgsresultaterne viser, at forskningen har vanskeligt ved at dokumentere, at stoffet reelt har den effekt, det tilskrives, pointerer planterådgiver Christian Hvelplund.

Han mener, at det også af økonomiske årsager, kan være i landmændenes interesse at få diskuteret emnet mere indgående.

Tid og sted:
Novembermøde i planteavl
tirsdag den 26. november kl. 19:00

På Vestjysk Landboforening, Herningvej 3, 6950 Ringkøbing