Nu bygger landmændene stuehuse

PRESSE

web tekst foto og nyheder

Det er billigt at låne penge, og det er mange år siden, at byggepriserne har været så lave. Det har sat nyt skub i byggelysten på landet, siger Anna Grethe Pinholt Aggerholm, arkitekt og bygningsingeniør i Byggeri og Teknik om baggrunden for byggeboom i stuehuset på landet.

© Foto: Anita Corpas

Efter et årti hvor det økonomiske overskud i landbruget er gået til nye produktionsanlæg, vender landmændene nu fokus mod stuehuset.

Alene i Vestjysk Landboforening er seks landbofamilier gået ind i forskellige byggefaser med nyt stuehus.

Landmændene ønsker at blive gamle i nyt, og så er både renten og byggeudgifterne historisk lave, forklarer arkitekt og bygningsingeniør i Byggeri og Teknik, om baggrunden for det store byggeboom i stuehuse på landet.

 

Af Anita Corpas

 

Det er billigt at låne penge, og det er mange år siden, at byggepriserne har været så lave. Det har sat nyt skub i byggelysten på landet.

Men til forskel fra de sidste mange år, hvor de store investeringer er gået til nye produktionsbygninger, så vender landmændene nu interessen mod stuehuset.

 

Alene i dette forår er seks landbofamilier gået ind i forskellige byggefaser med Byggeri og Teknik I/S, der blandt andet er en del af Vestjysk Landboforening.

– Mange landmænd står i en situation, hvor de skal overveje fremtiden. Lige nu er byggepriserne gode – og for de der kan låne, så er renten historisk lav. Det har sat godt gang i byggeriet på landet, siger Anna Grethe Pinholt Aggerholm, arkitekt og bygningsingeniør i Byggeri og Teknik.

 

Bliver gamle i nyt

I Staby i Vestjylland er landmandsparret Karen og Christen Nygaard i begyndelsen af 50’ene – og det oprindelige stuehus er fra 1888.

De har truffet beslutning om fremtiden.

 

– Vi har planer om at drosle ned om nogle år, og så bliver vi herude, når vi bliver gamle. Hvis vi skal have glæde af et nyt stuehus, så skal det være nu, pointerer Christen Nygaard.

Parret er selv bygherrer på opførslen af det 270 kvadratmeter nye moderne stuehus med jordvarme og i to plan til en samlet sum af 4,5 millioner kroner.

 

Forinden har de fået udført alt udbudsmateriale og tekniske byggeritegninger hos Byggeri og Teknik I/S, for det er især vigtigt med et præcist byggemateriale.

– Mange fejl og mangler kan undgås i byggefasen, hvis ønsker og krav er defineret klart fra starten. Det giver også de mest præcise tilbud fra håndværkerne, understreger bygningsrådgiveren.

 

Typisk på landet

Den generelle byggestil på landet er gerne klassisk med udhæng eller gesims og stik over vinduerne foruden en vestjyske forkærlighed til hvalpede gavle og sorte glaserede tegl.

Men landbofamilierne stiller også krav om store praktiske bryggers med plads til blandt andet staldtøj, og ikke mindst velindrettede køkkener med viktualierum, forklarer Anna Grethe Pinholt Aggerholm, der har assisteret landbobyggerier de seneste ti år.

 

Læs også: Landmand bygger nyt stuehus til 4,5 millioner

 

Yderligere oplysninger:

Anna Grethe Pinholt Aggerholm, arkitekt og bygningsingeniør i Byggeri og Teknik, Vestjysk Landboforening, telefon 2011 7914

 

Landmand Christen Nygaard, Staby telefon 9749 2550 /2049 2550

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.