Rykind til Vestjyllands største landbrugs-sats midt i en krisetid

PRESSE

web tekst foto og nyheder

Mælkeproducent Mogens Pedersen og fru Birgit Stokholm med sønnen Jens, foran det 6000 m2 nye staldbyggeri.

© Foto: Anita Corpas

 

ÅBEN STALD: Når mælkeproducent Mogens Pedersen og hustru, Birgit Stokholm fredag den 18. juni åbner deres gård for offentligheden bliver det ikke bare et kik til en af Vestjyllands allerstørste og mest moderne kvægstalde med robotmalkning.

 

Af Anita Corpas

 

Når mælkeproducent Mogens Pedersen og hustru, Birgit Stokholm fredag den 18. juni åbner deres gård for offentligheden bliver det ikke bare et kik til en af Vestjyllands allerstørste og mest moderne kvægstalde med robotmalkning.

Aftenen forventes at blive en publikumsforløsning med en tilstrømning på mellem 3-800 besøgende fra både land og by.

Byggeriet af det 6000 kvadratmeter store staldanlæg har nemlig henover hele efteråret magnetisk trukket en lind strøm af biler og turistbusser forbi Ølstrup.

 

– Vi vil gerne imødekomme den store interesse – men vi ønsker i lige så høj grad at præsentere de lokale håndværkers indsats, understreger Mogens Pedersen, som sammen med familien ser frem til besøg fra både byfamilier og landmandskolleger.

Bygger til næste generation

Gården ligger i det smukke Ølstrup med egen sø, foderlade, halmhus, kviestald, maskinhus – og så den kolossale nye stald.

De yndige jersey køer og kalve er altid en sjælevarmer for byfolket, mens der er masser af tekniklir for fagtosserne.

Det er tre år siden ægteparret Pedersen søgte om miljøgodkendelse til en udvidelse, efter at deres nu 21-årige søn, Jens udtrykte ønske om at overtage bedriften. Jens går i dag på landbrugsskole, men indgår allerede i driften i al sin fritid.

– Vi kunne sagtens have klaret os med den gamle bedrift med 230 køer, men den kommende generation af landmænd får formentlig meget mere vanskeligt med at leve af de mindre brug, siger Mogens Pedersen og tilføjer, at det var alt for risikabelt at vente med at bygge, da godkendelsen kom sidste år.

 

 Vestjysk landbrugssats

Det vestjyske landbrugssats har kostet cirka 40-45 millioner kroner for jord, kvote, besætning og stald med i alt syv malkerobotter til at betjene den nuværende besætning på 500 jerseykøer.

Stalden kan rumme 600 køer, og er indrettet med 560 sengebåse, fire skåne- og frasepareringsafsnit foruden kælvningsafdeling med dybstrøelse.

 

Derudover er der styret kotrafik, automatiseret ministrø og fire robotskrabere. Ligesom der er valgt spaltegulv for større dyrevelfærd.

Ønsket om spalter har alene krævet en investering i forsuringsanlæg på en lille million kroner for at sænke CO2 udledning i gyllen mest muligt.

 

Der er åben stalddør på Attenagrevej 18 i Ølstrup fredag den 18. juni kl. 19:00.

Yderligere oplysninger:

Mælkeproducent Mogens Pedersen telefon 2085 4197.

Ida Ringgaard, chefrådgiver i Team Kvæg, Vestjysk Landboforening, direkte telefon 4094 9550.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.