Økonomichef: Brug hjernen landmænd

Faglig dag 2015 vjl.dkSuperøkonomichef Clark Kent AKA Søren Behrmann’s rådede landmændene til gode bankmanerer; spar op, spar på investeringerne, brug færre penge end I tjener.

FAGLIG DAG 2015 I BILLEDER

Der var lidt af en mavepuster til landmændene fra økonomichef Søren Behrmann; landmænd handler ofte hurtigt og med hjertet. Nu skal I handle med hjernen.

PRESSETEKST & FOTO VESTJYSK LANDBOFORENING

Tekst & foto: Anita Corpas 

Der var lidt af en mavepuster til landmændene på Faglig dag i Vestjysk Landboforening, da landbofoforeningens egen Clark Kent rullede de økonomiske udsigter ud for de landmænd, der vil overleve i erhvervet.

– I forhold til nyinvesteringer er landmænd mere tilbøjelige til at handle hurtigt og med hjertet.

– Mens mere traditionelle virksomhedsejere ofte handler mere med hjernen, sagde Søren Behmann, økonomichef i Vestjysk Landboforening.

– Landmænd skal handle mere med hjernen.

Landmændene ømmede sig i salen, da Søren Behrmann slog fast, at de bedrifter, der gennem flere år har haft en negativ egenkapital og indtjening, inden for de næste to til fem år bør forlade erhvervet.

– Det er de, som gennem mange år i træk har genereret store underskud, som har meget stor negativ egenkapital og som vil få meget vanskeligt ved at af generere indtjening nok til både gældsafvikling, nyinvesteringer og løn til dem selv.

– Det vil være at stikke blår i øjnene på dem, at sige at det vil være muligt at få en tilfredsstillende drift igen.

– Jeg vurderer vores fornemmeste opgave, er at hjælpe dem ud af erhvervet, så skånsomt som muligt, konkluderede Søren Behrmann.

Ingen mirakelkur

Som tidligere bankdirektør lå det lige til højrebenet for økonomichefen også at lyde som en bankmand.

Det betød opfordring til at konsolidere sig og bruge færre penge, end der tjenes.

– Jeg kommer ikke med en mirakelkur. Det er vigtigt at solidere i de gode år, spare op og afvikle gæld, og kun foretage de mest nødvendige investeringer, sagde Søren Behrmann.

Det er fremgangsmåde, der sender et godt signal til banker og kreditforeninger, mener han.

– Det er bemærkelsesværdigt, at når landmænd fortæller om deres virksomhed, så fortæller de om bedriftens størrelse, mens virksomhedsejere i andre erhverv fortæller om deres overskud, pointerede Søren Behrmann.

Derfor gælder det om at have fokus på fremstillingspris og omkostningerne.

– De fleste ser gerne på produktionstallene, men glemmer omkostningerne. Nye maskiner binder likviditet, hvilket er pokkers vigtigt i krisetid, for maskiner bliver sjældent mere værd.

– Derudover forringer lån landbrugets evne til at modstå tab og mindsker landmandens handlefrihed, påpegede økonomichefen.

Endelige anbefalede Søren Behrman at etablere gårdråd, der kan tage bedriften op i et helikopterperspektiv og på dynamisk vis udfordre landmanden til at tænke nyt eller til at holde fast i en given strategi.

– Der bliver arbejdet stenhårdt rundt på gårdene, det kan vi mærke. Men de negative ting fylder, og den nuværende situation i erhvervet er alvorlig, sagde Søren Behrmann.

Nye landmænd skal til

Også fagets voldsomme behov for generationsskifte situation fik opmærksomhed og Vestjysk Landboforening havde derfor inviteret landbrugskundecheferne Jakob Autzen og Lene Gade Hovmøller hos Vækstfonden til at præsentere lånemuligheder og etableringsvilkår for landmænd under 40 år.
Vækstfonden udlåner pt. 1,5 milliarder kroner til landbruget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.