– Når folk har et brændende ønske om at komme væk fra et sted, har jeg et brændende ønske om at komme derhen, sagde Steffen Kretz i sit indlæg til Faglig dag.
Retten til at ytre os frit er hele grundlaget for mit arbejde. – Når jeg rejser, giver jeg ord til folk, som ikke har den ret.
Det er en ret, men også en pligt, jeg har, sagde Steffen Kretz om sit arbejde i nogle af verdens farligste konfliktområder.
PRESSETEKST & FOTO VESTJYSK LANDBOFORENING
Tekst & foto: Anita Corpas
Sidste indlæg på Faglig Dag i Vestjysk Landboforening kom fra Steffen Kretz, journalist og DR’s korrespondent i Mellemøsten.
På knapt halvanden time beskrev Steffen Kretz sin dækning af tre af verdens tungeste og allerstørste historiske begivenheder.
– Når folk har et brændende ønske om at komme væk fra et sted, har jeg et brændende ønske om at komme derhen, sagde Steffen Kretz.
Han forklarede, at netop arbejdet i de historiske øjeblikke, at gøre konflikter menneskelige og give mennesker mulighed for at udtrykke ord og udfordre magten gør risikoen ved at rejse i så farlige områder, det hele værd.
Kameler og Beagler
Steffen Kretz er den eneste journalist på de hjemlige breddegrader, der har interviewet Libyens berygtede statsleder gennem 43 år Muammar Gadaffi.
Derfor mærkede Steffen Kretz også et helt særligt ønske om at vende tilbage syv år senere, da Gadaffi mistede magten og blev dræbt i 2011 efter næsten 40 års borgerkrig.
– Pludselig kan man se et lukket land. For et kort tidsrum står et vindue åbent for historien og viser os, hvad der egentlig er foregået, fortalte Steffen Kretz.
Udover at give tilhørerne indblik i de omfangsrige tekniske udfordringer forud for rejser i borgerkrigshærgede lande med blandt andet enorme oppakninger, sikkerhedsudstyr og kontante midler, tog han også sine seere med helt ind i Gadaffis kulisser med befordringsmidler, der spændte over alt fra kameler til Wolkswagens nye Beagle.
Krig om ejendomsret
Også den ellers så svært forståelige og nærmest lige så lange Palæstinensiske konflikt mellem jøder og muslimer i Palæstina gjorde Steffen Kretz helt umuligt forståelig.
Ikke blot forstod salen, hvorfor krigen stadig fortsætter, men han gav også meget illustrativt et billede af, hvor ørkesløs krigen er, og hvor umuligt den er at vinde.
– Det er en krig, der basalt handler om ejendomsret, sagde Steffen Kretz, og illustrerede på fornem vis, hvordan palæstinensere i generationer overdrager den store rustne nøgle til deres tidligere huse til nye generationer, mens israeler overdrager de samme husnøgler til deres slægtninge.
– Det er en kompliceret konflikt og en udfordring som journalist at gøre både interessant og forståelig.
Berømt fange
Steffen Kretz har også interviewet verdens mest berømte politiske fange; Aung San Suu Kyi, som i mere end 25 år har kæmpet mod militærstyret i Burma og som sad i husarrest i de 17.
Eftersom der er forbud mod udenlandske journalister var den eneste mulighed kun at rejse ind som turist.
– Det er helt unik i Danmark, at vi har retten til at ytre os frit. Det er hele grundlaget for mit arbejde, at vi kan sige, hvad vi tænker og hvad vi mener.
– Når jeg rejser, giver jeg ord til folk, som ikke har den. Det er en ret, men også en pligt, jeg har.