Til lykke med din krise – landbrugssnak, optimisme og nye metoder

PRESSE:

Vestjysk Landboforening byder på en farverig blanding af smil, smerte og smarte landbrugsmetoder til Faglig Dag i Videbæk.

En glad dag med snak om massekælvninger, fælles overlevelse – og om at få det godt med sin krise.

 

Af Anita Corpas

290 kælvninger henover ni uger lyder som et mareridt. Imidlertid er der én eneste landmand i Danmark, der har tilrettelagt sin produktion efter en New Zealandsk model og med sine massekælvninger ligger i top med ydelse og dækningsbidrag.

Sidste år lyttede godt 300 fremmødte landmænd til de to 49’er guldvinderes vej til sejr ved OL i Beijing. Foto: Anita Corpas.

 

På Faglig Dag i Vestjysk Landboforening fortæller landmand Søren Madsen fra Næstved om sine erfaringer gennem 10 år med at kælve, at golde køer, afgræsse og inseminere alle sine jersey køer i en bestemt periode – og om at resultatet giver positive tal i regnskabet.

 

Hul på tabu

Landboforeningen tager samme dag hul på et jysk tabu om fællesskaber.

Fremtiden i erhvervet kommer formentlig til at kræve langt mere samarbejde end landmænd generelt bryder sig om, eftersom de færreste kan li’ at vente på at få høstet eller sået.

 

Imidlertid går trenden mod professionelt drevne mark- og maskinfællesskaber, fordi det ganske enkelt betyder, at der er råd til større maskiner, bedre indkøbsaftaler på for eksempel gødning, såsæd og planteværn, og fordi fællesskabet om arbejdet i marken kan gøre tilværelsen på landet meget sjovere.

 

Landmand Jørn Thorøe-Nielsen med eget driftsfællesskab ved Vamdrup fortæller, hvordan en samarbejdsaftale kan se ud, om hvordan et sådant fællesskab kan frigøre kræfter til egne interesseområder – og ikke mindst om de betydelige økonomiske fordele.

 

Lykken ligger her

Endelig kommer entertainer og terapeut Finn Nørbygaard og fortæller, hvor lykken ligger. Han serverer på dagen et usædvanligt ærligt billede af sin egen både berømmelse og krise.

 

Finn Nørbygaard fortæller om det hårde arbejde med at kikke indad og stille sig selv de svære spørgsmål, og han fortæller om, hvordan det er, at være Danmarks sjove mand, der på toppen af sin succes ryger ud i en psykisk krise.

”Til lykke med din krise” er hans opskrift på at få livsappetitten tilbage – og er et vip med vognstangen til de landmænd, der måske er ved at miste det.

 

 

Tid og sted:

Tirsdag den 9. Marts 2010 kl. 9:30 – 15:15

i Videbæk Idræts- og Fritidscenter, Vestervang 28, Videbæk

Tilmelding:

Senest 26. februar til Grete Birgit Hansen, telefon 9681 4201 – gbh@vjl.dk <mailto:gbh@vjl.dk>

 

Yderligere oplysninger:

Ida Ringgaard, chef for Team Kvæg i Vestjysk Landboforening, telefon 4094 9550

Lars-Ejler Hansen, chef for planteavl i Vestjysk Landboforening, telefon 5137 7600

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.