VJL / Årets Landsskueorakler til landmændene: Sval af

PRESSE

WEB TEKST FOTO OG NYHEDER

Vestjysk Landboforening medbringer 2000 mælkekartoner til årets Landsskue i Herning. Det skal give landmændene et fysisk billede af, hvor meget mere de kan tjene – mens de svaler af i hængekøjen. Foto: Anita Corpas

www.vjl.dk

 

Årets kvægorakler fra Vestjysk Landboforening stiller i år til Landsskue i Herning med flere tusinde mælkekartoner.

Baggrunden er, at landmændene skal se, hvor meget mere køerne kan yde – ved simple og enkle rutiner.

Det er Danmarks kalvedronning, der med sine amerikanske forbindelser – viser landmændene vejen til både større indtjening og mere frihed.

 

Af Anita Corpas

 

2000 mælkekartoner skal give landmændene et fysisk billede af, hvor meget mere de kan tjene – mens de svaler af i hængekøjen.

– Landmænd skal fatte, at simple og enkle rutiner kan være indbringende, forklarer Ida Ringgard, chef for Team Kvæg i Vestjysk Landboforening.

 

På årets Landsskue skal landmændene have det ind med komælk. De skal lære at slappe af, frem for at bekymre sig om, hvorvidt renten stiger, eller om prisen falder på sojaskrå, pointerer cheforaklet.

Hun forklarer, at arbejdet på bedriften bliver afgørende mere mageligt, når både fodring, marksprøjtning og pasning af dyrene er ensartet og korrekt.

 

– Det fremmer sundheden, øger tilvæksten og gør arbejdet meget lettere, understreger Ida Ringgaard.

Beregn mælken

Vestjysk Landboforening medbringer derfor i år på Landsskuet i Herning topgeniale beregningsmodeller fra USA.

Det er Danmarks kalvedronning; Rikke Engelbrecht, der gennem sine amerikanske forbindelser har fået adgang til beregninger, der præcist angiver, hvorvidt det kan betale sig for en mælkeproducent på en gennemsnitsbedrift at skyde cirka 40-60.000 kroner i et pasteuriseringsanlæg.

 

– Beregningen er helt genial for landmanden. Han får præcist at vide, hvor lang tid, der går, førend investeringen er tjent hjem, og – om den kan betale sig, siger Rikke Engelbrecht.

Et pasteuriseringsanlæg gør det gennem varmebehandling muligt at holde mælken frisk og klar til brug for kalvene – og en god begyndelse slår senere positivt ud i regnskabet.

 

– Kalvene vokser beviseligt 15 procent mere på pasteuriseret mælk frem for ikke varmebehandlet mælk. Det bonner bare med mere mælk i tanken, når kalven er blevet til ko, lover Rikke Engelbrecht.

 

Tilbud til alle

Imidlertid er denne service i første omgang et helt eksklusivt tilbud til kunder i Vestjysk Landboforening, for beregningsmaterialet bliver ikke som FutureCals programmerne lagt tilgængeligt for alle på landboforeningens hjemmeside.

Men mellem den 1 og 3. juli er der hjælp til alle landmænd, der kommer forbi Vestjysk Landboforening på Landsskuet, lover kalveeksperten.

 

– Vi er der hele tiden – og vi beregner på stedet, fastslår hun.

Under hele Landsskuet er Team Kvæg samlet, hvor de tilbyder ærlige og hurtige svar på alt, hvad der rør sig i kvægbruget.

 

Yderligere oplysninger:

Ida Ringgaard, chefrådgiver i Team Kvæg, Vestjysk Landboforening, direkte telefon 4094 9550.

Rikke Engelbrecht, ekspertrådgiver i Vestjysk Landboforening – 2250 7551

Stefan Dyrvig, driftsøkonom i Vestjysk Landboforening – 3031 8323

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.