Landboformand raser over afgørelse / VJL Presse

Igen er en landmand havnet i et akademiske miskmask, hvor laksko-eksperter ikke holder sine aftaler overfor træ-sko eksperterne. Nu skal politikerne altså til at komme i aktion, mener Søren Christensen, formand for Vestjysk Landboforening. Foto: Anita Corpas

 

Af Anita Corpas

 

Landbruget er simpelthen ved at vokse ud af hænderne på de danske politikere. Ingen fatter en brik og ingen tør tage ansvaret, siger en vred landboformand fra Vestjysk Landboforening.

Han er fortørnet over, at en landmand igen er havnet i et akademisk miskmask, hvor laksko-eksperter ikke holder sine aftaler overfor træ-sko eksperterne.

 

– Det er simpelthen komplet uacceptabelt, at vi ikke kan regne med statens egne regler.

– Vi mangler i den grad politikere, der tør sætte sig ind i vores problematikker og gøre noget fundamentalt ved dem.

– Vi vil have klarhed over, hvad vi kan regne med, pointerer Søren Christensen.

 

Overholder reglerne

Sagen handler om, at en svineproducent ved Skjern allerede i maj sidste år fik en klokkeklar miljøgodkendelse til at udbringe gødning for 549 dyreenheder på sine marker.

Imidlertid klager Det Økologiske Råd over tilladelsen fra Ringkøbing-Skjern Kommune, allerede inden gyllevognen er kørt ud fra gården.

 

I Miljøstyrelsens egen vejledning står der ellers, at der ikke stilles ydereligere krav til ansøgeren, hvis udledning af næringsstof ikke overstiger fem procent.

Det gør udledningen ikke, men efter halvandet års behandlingstid har Natur- og Miljøklagenævnet alligevel underkendt styrelsens egne retningslinjer.

– Hvordan kan vi have politikere siddende til at udstede retningslinjer, som vi følger, men som ikke holder i en klagesag, påpeger Søren Christensen.

 

Ministerbesøg

Formanden savner handling i sagen som i øvrigt kun er én blandt mange, der har verseret uløst i årevis på grund af det politiske vægelsind.

Vestjysk Landboforening har derfor taget initiativ til at invitere miljøminister Ida Auken på visit i det vestjyske i et forsøg på endnu engang at bringe sagen ind på ministerbordet.

– Det er dybt bekymrende, at et helt erhverv ikke kan regne med de direktiver holder, som vi bliver pålagt at følge, fastslår Søren Christensen.

 

Yderligere oplysninger:

Formand for Vestjysk Landboforening Søren Christensen, direkte no. 2094 0264