Ingen penge til biodrømme

PRESSEMEDDELELSER til tryk og web / tekst og foto for Vestsjysk Landboforening

Regeringens grønne vækstplan er allerede anløben, inden den er bragt til virkelighed.
Kravet om flere gebyrer på landbrugsproduktion vil standse væksten, lukke landbruget og sprænge kommunernes biodrømmene – for hvem skal nu levere gødning til de mange ny biogasanlæg, spør vestjysk landboformand.

 

Af Anita Corpas

 

Mens flere kommuner næsten ikke kan få armene ned efter lanceringen af regeringens omdiskuterede plan om Grøn Vækst – ser landbruget med bekymring på, at planen vil lukke dansk landbrug og tvinge produktionen ud af landet.

 

– I debatten om alle de store planer om nye biogasanlæg mangler al tale om, at biogas er et biprodukt af den landbrugsproduktion, vi burde have i Danmark. Men de fornyede krav om stadig flere afgifter og restriktioner på vores produktion tvinger flere brug til at stoppe, pointerer Søren Christensen, formand for Vestjysk Landboforening.

 

Han er meget begejstret for Ringkøbing-Skjerns millionplaner om flere biogasanlæg efter en finansieringsmodel, hvor projektet får 20 procent i tilskud, kommunerne støtter med 60 procent, og landmændene selv stiller med de sidste 20 procent.

Imidlertid kan biodrømmene have lange udsigter, sådan som situationen er lige nu.

 

– Vi er heldige at have en kommune, der har visioner om at være selvforsynende på energiområdet. Det bakker vi op om, men landbruget har simpelthen ikke de penge, der skal til for at løfte opgaven, pointerer Søren Christensen.

 

Vi har ingen penge

Han peger på, at bankerne stadig lige akkurat holder liv i landbrugets drift, men generelt afviser at støtte nye investeringer. Det betyder, at landbruget reelt ikke vil have råd til finansiere regeringens ønsker om mange nye biogasanlæg.

 

Og der er ikke umiddelbart udsigt til vækst i regeringens grønne plan.

– Den er blottet for overlevelse for landbrugserhvervet, når landmændene bare bliver pålagt flere udgifter.

 

– Man skævvrider vores marked, og giver os vilkår, hvor vi ikke længere kan drive en rentabel produktion, siger Søren Christensen og tilføjer;

 

– Energiproduktion i biogasanlæg genanvender husdyrgødning, men hvem skal leverer det, når regeringen tager gnisten ud af vores erhverv.

 

Ingen vision i ny produktion

Imidlertid er der er ingen stor vision i at flytte en fødevareproduktionen til energiproduktion, selvom det positivt, at landbruget kan producere og sælge energi, mener formanden.

– Vi kan ikke leve af at lave varme til andre mennesker – vi skal også have noget at spise.

 

– Forbrugerne kræver stadig kvalitetsråvarer til billige penge. Resultatet bliver, at det bliver sværere og mere omkostningstungt at være landmand. Og så falder interessen også for at lave dyre investeringer i store nye biogasanlæg, konkluderer han.

 

Yderligere oplysninger:

Søren Christensen, formand for Vestjysk Landboforening direkte telefon: 20940264

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.