Landboformand: Tid til reflektion

Vjl Generalforsamling 16

Afdæmpet formandsberetning med gode råd til både Christiansborg og Axelborg.

Og så smagte den lokale landbo-top humor-pisken fra komiker Jan Gintberg ved årets generalforsamling i Vestjysk Landboforening.

TEKST & FOTOS: ANITA CORPAS
PRESSE VESTJYSK LANDBOFORENING

Vestjysk Landboforenings generalforsamling var i år landets største med deltagerrekord på 400 landmænd, ledsagere og gæster. Kun overgået af årsmødet i selveste brancheorganisationen Landbrug og Fødevarer.

Og så var det oven i købet den eneste landbo-generalforsamling i landet med deltagelse af fødevare- og miljøminister Esben Lunde Larsen.

Vjl Generalforsamling 16

Dæmpet beretning
Imidlertid var det en relativ afdæmpet Søren Christensen, der aflagde sin formandsberetning for forsamlingen.

Trods stort produktionsudbud har det været et hårdt år for landbruget, som både er klemt på priserne og på deres eksistens. Flere brug er lukningstruede, hvilket påvirker både landbofamilier og rådgivere.

– Jeg kan mærke, at vores medarbejdere er trykkede. For det kommer tæt på, når man skal rådgive landmænd, hvis livsværk de må opgive.

– Vi står også med et erhverv, hvis ejere bliver ældre og ældre. Så kan man overhovedet som ung drive et landbrug her i landet, spurgte formanden.

Trådt på
Søren Christensen fremhævede, at fremtiden for landbruget ellers lysnede med regeringens 16-punktsplan. Men som bekendt endte planen i den værste regeringskrise i nyere tid.

– Forskere, folketingspolitikere og medier trak vores erhverv ned, og deres version trak borgerne med.

– I den situation følte jeg mig trådt på og nedgjort.

– Vi havde brug for at bakke vores minister op. Vi gjorde det her i Vestjysk Landboforening, og det synes jeg også andre skulle have gjort, pointerede han.

Vjl Generalforsamling 16

Stolt af ny minister
– Nu har vi fået en ny minister, og det er vi stolte af, sagde Søren Christensen henvendt til fødevare- og miljøminister Esben Lunde Larsen.

Han påpegede, at ministeren står overfor en kæmpe opgave med en kommende naturpakke, EU, vådområder, minivådområder og lavbundsprojekter.

– Men vi har brug for fakta fra begge sider, Esben, sagde Søren Christensen indtrængende og afgav ønske om mere samarbejde, større frihed og tillid, færre datoer og mindre bøder, hvis man laver en lille overtrædelse.

– Vi mangler, at kontrol ved det første besøg også kan fungere som rådgivning.

Tag selv ansvar
Men også landmændene skal tage ansvar, sagde Søren Christensen og opfordrede til refleksion.

– Vi kan ikke tåle mere udledning. Debatten omkring kvælstof er uforsonelig.

– Det hedder sig, at vi landmand gøder for vores fornøjelses skyld. Diskussionen er blevet sort-hvid, til trods for, at tusindvis af danskere bor i produktionsdanmark, sagde Søren Christensen og sendte et vink med vognstang videre til Axelborg.

– Måske skal vi hellere bruge vores krudt på at oplyse den almindelig dansker om vores erhverv frem for politikerne.

Oplysning til borgerne
– Det er vigtigt, at forbrugerne forstår, at de dyr, vi har, er født til dø i vores produktion. Det nytter ikke at give et andet billede, sagde Søren Christensen og nævnte også problematikken om medlemsafgang fra Landbrug og Fødevarer.

– Vi bliver færre landmænd i fremtiden. Betyder det så, at vi skal have færre landboforeninger?

– Og skal man fx være medlem i LF for at få rådgivning? Det kommer vi til at drøfte.

– Man er nødt til at gøre sig fortjent til sine medlemmer, og et medlemskab starter herude lokalt.

– Vi er nødt til at kæmpe sammen, og der er rigeligt at tage fat på, fastslog Søren Christensen.

Vjl Generalforsamling 16

Ministerkrise
Fødevareminister Esben Lunde Larsen gik på talerstolen med den største forståelse for landbrugets krise efter selv at have befundet sig i medieorkanens øje en rum tid.

– Men 16 punktplanen er ikke en sang fra de varme lande. Vi mener det, vi siger, og det vi gør, sagde Esben Lunde og forklarede, at landbrugsområdet bestemt ikke er en blomstrende grøftekant.

– Jeg er allerede kaldt i 14 samråd….. og så er jeg nødt til at springe de næste 9 linjer over, for der mangler en fodnote, og det kan man få meget ballade for, tilføjede Esben Lunde Larsen med selvironisk lune og til forsamlingens morskab.

En folkeopgave
Imidlertid delte den nye fødevareminister Søren Christensens ønske om frihed til landmænd.

– Det, der ligger mig allermest på sinde, er frihed. Det har pint mig, at landmænd bliver begrænset i deres frihed omkring veterinærforhandlinger, bureaukratisering i EU, kontrol og bøder, sagde Esben Lunde og imødekom ligeledes landboformandens forslag om mere oplysning til folket.

– Vi har alt for stor uvidenhed mellem borgere og landbrug. Vi har et borgersyn, hvor vi i er til for folket. Det indebærer at oplyse, hvordan man kan drive et erhverv i samspil med naturen.

– Oplysning er en folkeopgave. Det går ikke, at borgerne ikke forstår jer, og at I ikke forstår dem. Det har jeg sat på dagsorden i ministeriet, pointerede Esben Lunde Larsen.

Vjl Generalforsamling 16

Fra venstre: Søren Christensen, Kjeld Pedersen, Jacob Spangsberg, Jens Møller Nielsen, Niels Chr. Poulsen, Gerda Kongsgaard, Ole Kjær, HC. Tylvad og Alex Ostersen.

Valg til bestyrelse og forum
Søren Christensen blev for 9. år i træk valgt som formand for Vestjysk Landboforening. Ligeledes modtog og fik Niels Chr. Poulsen, og Hans Chr. Tylvad genvalg. Sidstnævnte har desuden 20 års jubilæum i bestyrelsen og blev genvalgt til posten som næstformand.

Valgt til Rådgivningsforum blev Bjørn Jepsen, Torben Galsgaard, Flemming Nyborg og Jens Peter Bendtsen.

Vjl Generalforsamling 16

Komiker pisk
Standup komiker Jan Gintberg sørgede for lidt løftet humør at gå hjem på.

– Det kan godt være, at der er nogen, der bliver sure, sagde Jan Gintberg og svang rutineret humorpisken over den lokale landbo-top.

Især Jens Møller Nielsen, direktør for Vestjysk Landboforening, formand Søren Christensen og Ida Ringgaard, chef for produktion måtte lægge rygstykker til komikerens barske klaps.

Ida Ringgaard blev grundigt analyseret for at kalde sig hardcore kvægrådgiver og i 2014 til landboforeningens landskue-tema at optræde som chefdominatrix og give smæk til velfærdsbønder.

Endelig vil nogle måske vide, at Jan Gintberg rent faktisk har gået på Kalø Landbrugsskole og har en bachelorgrad i jordbrugsøkonomi.

Imidlertid er det nok kun de færreste, der ved, at komikeren gik der sammen med Bjørn Jepsen, bestyrelsesmedlem i Dansk Kvæg.
Bjørn Jepsen måtte derfor tåle at få vist en del lidet flatterende fotos af ældre dato.

Vjl Generalforsamling 16