Landbruget satellitbase for airbåren bredbånd i Vestjylland

Parabolen, på taget af landboforeningen, peger mod Nr. Lyngvig Fyr og sørger for en midlertidig luftløsning.
Foto: Anita Corpas

 

PRESSEMEDDELELSE – VESTJYSK LANDBOFORENING

Vestjysk Landboforening skaffer klima-kunstnere på Nr. Lyngvig Fyr trådløst bredbånd

 

Det er slut med kabelhelvede og dybe udgravninger. Fremtidens bredbånd er airbåren, og Vestjysk Landboforening er på forsøgsbasis satellitbase for det første trådløse bredbånd i Vestjylland.

 

Første informationsmøde om bredbånd med høj hastighed til it-øde landområder finder sted i Tim Hallen

 

den 9. oktober kl. 19:30.

 

Landboforeningen har de seneste 14 dage skaffet danske og udenlandske klima-kunstnere vigtig computeradgang på Nr. Lyngvig Fyr ved Hvide Sande.

– Computere er blevet en del af de fleste kunstnernes arbejdsredskab. Nogle gange bruger jeg lige så lang tid ved computeren som ved selve værket, siger installationskunstner Ulla Enevoldsen fra Samsø.

 

Hun har sammen med 11 danske og udenlandske kunstnerkolleger været inviteret i workshop om klima- og energi på Nr. Lyngvig Fyr i forbindelse med at region Midtjylland forud for det kommende FN klimatopmøde i Danmark næste år.

 

Her er bredbåndsforbindelsen flittigt brugt til at søge oplysninger forud for kunstnerens installation.

– Jeg har søgt adskillige oplysninger om lys og solceller til en installation om et busstoppested med indbygget solceller til LED lys som lyskilde. Det har været meget vigtigt for mig, pointerer Ulla Enevoldsen.

 

Opgivet af alle

Der er normalt ingen bredbånd på Nr. Lyngvig Fyr, for området på Holmsland er umiddelbart opgivet af andre telemastodonter.

Imidlertid er Dansk Landbrugsrådgivning gået sammen med Region Midtjylland og telekommunikationsvirksomheden SkyLine, som Randers Elforsyning står bag.

 

Samarbejdet skal bringe hurtigt trådløst bredbånd til beboer i håbløse landområder.

– Vi har allerede fået en interesseret henvendelse fra grundejerforeningen på Holmsland, der repræsenterer 6000 sommerhuse, siger It-chef Hans Jørgen Lorentzen i Vestjysk Landboforening.

 

Små priser store forbindelser

Det luftførte bredbånd ventes etableret i regionen inden udgangen af 2009 til konkurrencevenlige priser, lover it-chefen.

– Prisen bliver 296 kroner om måneden for en 5MB up and download forbindelse foruden etablering, siger Hans Jørgen Lorentzen og tilføjer, at der også bliver mulighed for IP telefoni med fri samtale til fastnetforbindelser i Danmark.

 

Med SkyLines erhvervelse af telestyrelsens licens forpligtiger selskabet sig til at tele-dække hele landet inden udgangen af 2012. Region Midtjylland er udvalgt til at blive den første dækkede airbårne bredbånds region.

 

——————————————————————————–

 

Yderligere oplysninger:

 

Ulla Enevoldsen, installationskunstner, Samsø, telefon 8659 0419

Hans-Jørgen Lorentzen, It-chef Vestjysk Landboforening, telefon 9681 4206,

Henry Lei Jacobsen, adm. dir. SkyLine, telefon 8710 1520,

Anne Lise Vesterby, Region Midtjylland, telefon 8728 5122

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.