Masser af ubrugt potentiale hos konventionelle landmænd

ida

Kvægmor var ikke udelt begejstret for mælkeproducenternes resultater i det forgangne år. I har evnerne og viljen. Udnyt jeres potentiale, opfordrede Ida Ringgaard, chef for produktion.
© Foto: Anita Corpas

FAGLIG DAG: ”Det er skræmmende, at økologerne er ved at overhale de konventionelle landmænd. Nogen har sovet i timen og ikke udvist rettidigt omhu”. Chef for produktion i Vestjysk landboforening, Ida Ringgaard var ikke udelt begejstret for mange mælkeproducenters resultater i det forgangne år.

 

Af Anita Corpas

FAGLIG DAG: Med det forbehold, at der var enorm stor spredning i resultaterne blandt de cirka fifty-fifty antal robotbesætninger og traditionelle malkestalde – samt en enkelt bindestald, så var Ida Ringgaard, chef for produktion ikke udelt begejstrede for de konventionelle kvægbrugers resultater i det forgange år.

– Der er ingen sammenhæng i at tage flere køer ind – når man samtidigt reducerer i grovforderarealet, tordnede Ida Ringgaard.

– Nogen har sovet i timen og ikke udvist rettidigt omhu, fastslog hun.

Ingen flødebolletale

Ida Ringgaard er som ekspert og chefrådgiver kendt for at sige sin uforbeholdne mening, og de fremmødte mælkeproducenter til Faglig Dag i Vestjysk havde da næppe heller regnet med en flødebolletale.

Hun skød skarpt på det lille majudbytte, de høje omkostninger og at nogen har dyrket noget, de ikke skulle have dyrket.

Hun undrede sig desuden noget over, at kvægbrugerne tog flere køer ind, når der ikke var foderudbytte nok.

Imidlertid var de lidt flere kilo mælk på bundlinjen slet ikke tilstrækkeligt imponerende, eftersom robotter hos de konventionelle landmand malker færre kilo mælk end hos økologerne per dag.

– Ydelsen er nu kun 200 kilo – i modsætning til normalt 400 kilo højere end hos økologerne.

– Det, synes jeg, er skræmmende… tænk, at økologerne er ved at overholde de konventionelle landmænd.

– Det betyder, at der er bundet penge i teknik, de slet ikke bliver brugt og her ligger altså et kæmpe ubrugt potentiale, fastslog Ida Ringgaard og summerede, at gælden generelt var højere, investeringerne større – men at pengene var brugt på huse og isenkram – ikke på køb af eftertragtet jord.

Drop angsten

Ida Ringgaard opfordrede til at droppe en eventuel angst for bankrådgivere og betragte pengeinstituttet som en samarbejdspartner.

– Find ud af hvad bedriften kan bære. Inddrag kreditgiver. Vis hvad I kan.

– Faktisk hører jeg meget om mange landmænds fantasier – men nej, der findes ingen nemme løsninger, I vinder ingen penge og ingen redder jer.

 

– Glem det. Sæt realistiske mål. Kik ud af forruden og fremad. Hold op med at glo ud af sideruden, for at se hvad naboen gør.

 

– I er dygtige, I har både viljen og evnerne. Udnyt jeres potentiale, opfordrede Ida Ringgaard.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.