Synlige resultater giver velvilje fra banken

Rasmus Andersen / Vjl.dk

Nyslået svindebonde Rasmus B. Andersen har gode menneskelige egenskaber for ledelse. 

GENERATIONSSKIFTE: KØBT I FRI HANDEL
Drømmen om landmandslivet er blevet en realitet med målbare resultater og supertæt kontakt til banken, siger nyslået svineproducent Rasmus B. Andersen.

PRESSE TEKST, FOTO OG VIDEO;  VESTJYSK LANDBOFORENING

Vestjysk Landboforeningen bringer i perioden forud for mødet en række artikler om forskellige måder at gårdskifte. Følg med på vjl.dk

Læs også: Finansgyser forud for far-søn skifte

TEKST & FOTO: ANITA COPRAS

Det allerførste hold smågrise er netop sat ud hos nyslået svineproducent; 29-årige Rasmus B. Andersen.

– Det er en rigtig god følelse at sende sin egne grise afsted, siger Rasmus, der 1. april kunne sætte fod i egen svinesti i Kølkær ved Herning.

Den fødte leder
Hos Vestjysk Landboforening mener teamleder af driftsøkonomi Carl Ingemann Slyk, at Rasmus B. Andersen har særlige evner for driftsledelse og management.

Under landboforeningens gratis 20+ ordning har han bistået Rasmus gennem gårdhandlen med budgetter og beregninger på finansiering.

– Han har virkelig gode menneskelige egenskaber og forstår at få medarbejderne til at gøre arbejdet rigtigt.

– Jeg spår, at det vil lykkedes ham godt. Rasmus er en af dem, der vil tjene penge. Han er meget fornuftig, siger Carl Ingemann Slyk.

Vis resultater
Rasmus B. Andersen er uddannet landmand og efterfølgende produktionsleder.
Han har gennem de seneste otte år arbejdet med grise flere steder. Heriblandt i Slovakiet med at optimere reproduktion ved 3800 søer.
De seneste to år har han arbejdet som driftsleder på en bedrift med 1500 søer, og alle steder kan han fremvise gode resultater.

– Det er hårdt at kæmpe for sin drøm, men det kan betale sig at blive ved. Men uden mine forældre var jeg ikke kommet i gang, siger Rasmus B. Andersen.

Imidlertid lønner det sig at arbejde med noget forskelligt og vise resultaterne til banken.

– For hvis du kan fremvise resultater andre steder, så kan du lave gode resultater på din egen gård. Derfor er det vigtigt at holde tæt kontakt til banken og formidle dine resultater, råder han.

Gård i spil
Rasmus er gift med Monica Dalgaard, med hvem han har sønnen Johannes på to år, og de venter endnu en søn her sidst i december.
Parret har set på mange gårde sammen, og forrige december kom Kølkærgård i spil. Udbudt til 19 millioner kroner af en bank og tæt på tvang.

– Her var der et fint hus og gode stalde, og gården ligger tæt på familien.

– Vi så på den i december, og allerede mellem jul og nytår meldte Nykredit positivt tilbage med en rigtig pris på, hvad gården skulle koste, fortæller Rasmus B. Andersen.

Forhandling med Nykredit endte med en fornuftigt løsning med både bank og kreditforening.

Fokuseret
I tråd med trenden fordyber Rasmus Andersen sig i sin produktion frem for at sprede sig over hele bedriften.

Det betyder, at han har lejet jorden ud i foreløbigt tre år. Forpagter passer læhegn, arealer og aftager alt gylle. Selv bliver Rasmus afregnet i tønder korn per hektar.

– Jeg overtog en gård uden hverken dyr eller maskiner, så hvis jeg skal i gang med noget i marken, bliver det i et maskinfællesskab med naboerne.

Han pointerer, at det har været et stort arbejde at køre både besætning og medarbejdere ind på samme tid.

– Vi vil producere mange grise i en god kvalitet og til en god pris. Mine medarbejdere skal kende målet, men vi skal også have det sjovt sammen, understreger Rasmus B. Andersen.

Afholdt chef
Til trods for sin unge alder udstråler Rasmus stor ro og tålmodighed. Hans tre ansatte er alle udlændige og arbejdssproget er engelsk. Han lægger vægt på selv at være i stalden hele dagen, og han skælder aldrig ud på sine ansatte.

– Det kan ikke betale sig. Vi holder tavlemøder hver dag, og medarbejderne kommer med gode input til, hvad vi hele tiden kan gøre bedre.

– Vi taler næsten kun om grise, når vi er sammen ved kaffebordet, siger Rasmus med et smil og tilføjer;

– Nu er vores første hold grise sat ud, så nu kører cyklus…

FAKTA:
Kølkærgård har 900 avlssøer og en produktion på 30.000 30 kilos smågrise om året. Der hører 90 hektar jord til gården, der pt. er lejet ud for de næste 3 år. Udover Rasmus beskæftiger bedriften tre ansatte.