Fra katastrofekalv til guldko på fire måneder

Rikke Engelbrecht

Kalveekspert Rikke Engelbrecht har spritnye forsøgresultater med på Nutrifair.
© Foto: Anita Corpas 

PRESSE TEKST OG FOR FOTO FOR VESTJYSK LANDBOFORENING – STREAMING LIVE FRA NUTRIFAIR

Vestjysk Landboforenings rådgiverteam for kvæg afslører spritnye forsøgsresultater på landbrugsmessen NutriFair i Fredericia på onsdag.
De vestjyske kvægrådgivere kan bevise, at vestjysk goldkofoder skaber guldkalve allerede i fosterstadiet.

Af Anita Corpas, corpas&co

NUTRIFAIR: Vestjysk Landboforenings rådgiverteam er igen i år inviteret til at give indlæg på den top-specialiserede landbrugsmesse; NutriFair i Fredericia.

På onsdag afslører de vestjyske kvægrådgivere derfor spritnye forsøgsresultater, der beviser, at guldkalven allerede i fosterstadiet ligger i de goldkøer, der fodres med en særlig vestjysk foderplan med energi- og proteinrigt foder.

Vestjysk Landboforening har henover de seneste fire måneder finansieret blodprøvedokumentation på ca. 60 nyfødte kalve af goldkøer på seks bedrifter efter idé af kalveekspert Rikke Engelbrecht.

Nu kan kalveeksperten dokumentere, at den guldproces allerede kan begynde i goldkoens mave.

– Ved at fodre goldkøerne med en særlig vestjysk foderplan producerer køerne kvalitetsråmælk med store mængder af livsvigtige antistoffer.

– Det betyder blandt andet, at kalvene fødes med et antistofniveau, der er hævet 29 procent, foruden køerne leverer topydelse fra dag ét, siger Rikke Engelbrecht til landboforeningens hjemmeside; vjl.dk.

Prøverne er udtaget på kalve fra goldkøer uden og med de særlige optimerede foderblanding, og er indhentet hos både økologiske og konventionelle bedrifter, foruden de er fordelt mellem jersey og holsteinbesætninger.

Guldopskriften

Opskriften på den særlige effektive foderplan lyder på gårdens sædvanlige foder optimeret med et par kroners energi og protein i 60 dage, fortæller kvægrådgiver Lars Kousgaard.

– Vi ser den samme tendens over hele linjen. Køerne kommer bedre i gang og leverer topydelse alle første 100 dage.

– Så hvis koen blot leverer et kilo mælk mere om dagen, er den ekstra udgift hurtigt tjent hjem, fastslår han.

Lars Kousgaard vil i sit indlæg på NurtriFair fortælle om indholdet af den særlige vestjyske foderplan, ligesom mælkeproducent Erling Bonde fra Skjern i Vestjylland vil berette om sine egne erfaringer med at bruge den.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.