Landets mest velbesøgte landbo-generalforsamling

Et rekord stort antal deltog i Vestjysk Landboforenings generalforsamling på det smukke Lønborggaard ved Tarm i Vestjylland.

Foreningens nye koncept med fællesspisning, stramt ledet generalforsamling med kort hidsig debat styret af provokatør Jens Peter Bendtsen falder i medlemmernes smag.

325 vestjyder deltog og gjorde aftenen til en af de mest besøgte generalforsamlinger i dansk landbrug.

Generalforsamling Vestjysk Lbf.

Billede 1 af 39

Tekst og foto: Anita Corpas

Der er ingen tvivl om, at miljøminister Kirsten Brosbøl (S) og fødevareminister Dan Jørgensen (S) er de to mest upopulærere politikere i dansk landbrug lige nu.

I hvert fald hvis stemningen på Vestjysk Landboforenings generalforsamling er meningsdannende.

Generalforsamling Vestjysk Lbf.

– Det er helt usmageligt at nogle politikere udråber helgener og skurke. Vi er Danmarks største eksport erhverv. Det er rystende, at politikere gør så stor forskel på folk, smældede Søren Christensen, formand for Vestjysk Landboforening i sin beretning.

Han henviste til de uens regler omkring §3 natur og gødning og kravene om lavere kvælstof.

– Mange politikere lever i en osteklokke. De vil have mere økologi, mere natur og klappekøer, så vi undergøder vores jorde, sprøjter mindre og henter protein i udlandet.

– Det er simpelthen op ad bakke.

Landbrug er plomberet

Den vestjyske landboformand sammenlignede landbrugets vilkår lige nu med en plomberet knallert.

– Jeg havde engang en dejlig Yamaha 50 kubik. Den kunne køre 120 km i timen på speederen, men den var plomberet til kun at kunne køre 30.

– Vi har et sublimt landbrug, der er højeffektivt og skaber arbejdspladser. Alligevel kræver man, at vi drosler ned til ingenting, og det til trods for, at for hver fem jobs vi skaber i landbruget, genererer vi yderligere fire i følgeerhvervet.

– Hvorfor skal det være så svært at producere fødevare, spurgte formanden.

Generalforsamling Vestjysk Lbf.

Danskere ok med landbrug

For det er ikke den almindelige dansker, der ser skævt til dansk landbrug, mener landboformanden.

– Det er en flok pensionerede skolelærere, der har for stor indflydelse på landbrugets fremtid, hævdede Søren Christensen og fik enkelte i salen til at ømme sig med denne spidse hentydning til Danmarks Naturfredningsforenings medlemsskare.

– Men det er jo ikke kun københavnere, der vil værne om naturen.

– Landmænd værner i allerhøjeste grad om naturen – os, der både lever med den og lever af den, pointerede Søren Christensen og kaldte det forgange år som en tur i rutsjebanen.
For året begyndte godt med optimisme og gode priser, men så blev branchen sænket af det russiske importforbud.

– Danske landmand betaler en høj pris for demokratiet, sagde Søren Christensen.

Også de alvorlige problemer med at få yngre kræfter ind i erhvervet fik ord med på vejen, foruden de nye vandplaner, oversvømmelser i Vestjylland, nedlagte jernbaneovergange, og ensomheden i det vestjyske.

– Det kan nogle gange godt virke som om, vi står lidt alene, og at der er langt til Landbrug og Fødevarer på Axelborg, medgav Søren Christensen.

– Og Landbrug og Fødevarer skal gøre sig fortjent til landmændenes medlemskab. Det er vigtigt, de lytter.

– Men der er en helt klar holdning i Vestjysk Landboforening, at vi ønsker at ændre vilkårene ad politikkens og dialogens vej, sagde Søren Christensen og slog fast, at det kræver, at medlemmerne bakker op.

Generalforsamling Vestjysk Lbf.

Esben advaret mod bønder

Som hidtil hvor tidligere folketingspolitiker Jens Kirk tog tjansen, måtte også det nuværende medlem af Folketinget; Esben Lunde Larsen (V) stå for skud for alle beslutninger uanset partifarve under den efterfølgende debat.

– I går blev jeg advaret af Dan Jørgensen om, at I ville være farlige. Især I svineproducenter, for I bærer jo sprøjten på jer hele tiden.

– Så jeg blev da også lidt urolig, da Alex Ostersen satte sig ved siden af mig, sagde Esben Lunde Larsen og høstede en forløsende latter fra salen.

Esben Lunde forklarede sig. Partiet Venstre er hårdt beskyldt for at gå med i forhandlinger om yderligere stramninger for landbruget.

– Men det bliver værre, hvis ikke vi sidder med, sagde han og forklarede, at fødevareminister Dan Jørgensen (S) trods bedre vidende kalder brugen af antibiotika ”et kæmpe problem”. De vil derfor have brugen sænket med 15 procent, mens enhedslisten tilsyneladende vil have mængden reduceret med 50 procent.

– Hvis ikke Venstre går med i forhandlingen bliver det ikke mellem 0-15 procent men i stedet en reduktion mellem 15 – og 50 procent, sagde Esben Lunde.

Han forklarede, at Danmark i forhold til de lande vi sammenligner os med anvender næst mindst antibiotika.
Imidlertid er der et stort mediepres på politikerne, som går i en retning, der ikke altid passer med en praktisk hverdag i landbruget.

– Det piner mig, for jeg ved vilkårene bliver ringere for det landbrug, jeg selv er vokset op i, pointerede Esben Lunde Larsen og tog hul på valgkampen ved at løfte sløret for de tre borgerlige partiers 16 punkts plan, der skal øge indtjeningen og give landbruget en fremtid.

vjl41

Den nye bestyrelse: Fra vestre: dir. Jens Møller Nielsen, HC Tylvad, Søren Christesen, Ole Kjær, Jacob Spangsberg, Hans Chr. Poulsen, Alex Ostersen, Gerda Kongsgaard og Kjeld Pedersen.

Genvalgt for niende gang

Forsamlingen genvalgte for niende år i træk Søren Christensen som deres formand for Vestjysk Landboforening.

Ligeledes blev gdr. Kjeld Pedersen, Holmsland genvalgt for en treårig periode. Imidlertid blev Bent Madsen, Brejning lidt overraskede efter mange år i bestyrelsen erstattet af svineproducent Alex Ostersen, som nyt bestyrelsesmedlem for en treårige periode.

Til landboforeningens rådgivningsforum blev henholdsvis gdr. Torben Sønderby, Grønbjerg og gdr. Christian Aarup, Velling genvalgt for en toårig periode, mens gdr. Bente Tang, Hanning og gdr. Bent Madsen, Brejning er nyvalgte for samme periode.

Generalforsamling Vestjysk Lbf.

Komfortabelt overskud

Jens Møller Nielsen, direktør i Vestjysk Landboforening fremlagde igen i år et pænt regnskab med et komfortabelt overskud med blank revisorpåtegning.

– Regnskabet er tilfredsstillende og giver et solidt fundament at udvikle foreningen på, sagde Jens Møller Nielsen på vanlig beskedent jysk facon.

Regnskabet viser indtægter for 56.808.000, hvilket er en lille million bedre end sidste år på baggrund af god tilgang af kunder.

Udgifterne udgør 55.331.000 og er højere end året før, og skyldes primært en omfattende facaderenovering af Ørneborgen og et nyt telefonsystem. Den endelige resultat landede på 1.515 mio. kroner, og priserne fortsætter uændret for 2015.

Resultatet blev enstemmigt vedtaget af forsamlingen.

Tal er sexede

Som et bedaget punktum for en fornøjelig aften var det en oplagt TV2-vært Peter Ingemann, der tog landmændene med rundt på besøg til alle de største fænomener i verden.

Med TV2 serien ”Størst” fik forsamlingen anekdoter, beretninger og små tv-fif til, hvad der gør et godt reality program med optagelser fra rundt i verden.

Og som skidt ud af en ko leverede Peter Ingemann træfsikkert faktuelle oplysninger om de højeste, dybeste, længste, bredeste mål på alt fra verdens hurtigste politibiler i Dubai, verdens største skib, største hus i Orlando, den største diamantmine i Botswana, den højeste bygning i Dubai, til den største kinesiske restaurant i Kina.

– Ja, jeg kan noget med tal. Jeg elsker tal – tal er sexede… især de ulige tal. Men det er en helt anden historie, sagde Peter Ingemann.