Match-møde for unge og ældre minkfolk

MinkMinkerhvervet bugner med unge avler, der gerne vil overtage farmene, men realkreditinstitutterne låner ikke til minkfolk. Foto: Anita Corpas.

Minkerhvervet bugner med avler, der gerne vil overdrage deres farme til unge friske kræfter.

Men det, der ligner et match in heaven, kan ende svært.
Vestjysk Landboforening holder på baggrund af interessen match-møde for mink først i september.

Se mink-video
Minkavler Klavs Nissen, Tim Kirkeby fortæller.
 

PRESSE TEKST OG FOTO FOR VESTJYSK LANDBOFORENING

Af Anita Corpas, journalist og fotograf

I Danmark står minkbranchen foran et kæmpe generationsskifte generelt.
Men det, der ligner et match in heaven, kan ende svært.

For selvom flere af de veletablere minkavlere gerne vil sælge til de unge, der gerne vil købe, så låner realkreditinstitutterne ikke penge til mink-folk.

– Det er helt urimeligt, at der er så stor forskel i mulighederne for at låne for de forskellige produktionsgrene, siger Søren Behrmann, chef for økonomi i Vestjysk Landboforening.

Han spår et svært generationsskifte for Danmarks største eksporterhverv, der årligt eksporterer mink for over 10 milliarder kroner, hvis ikke der findes politisk interesse for at lempe vilkårene.

– Flere farme er i dag moderniseret med stålbuehaller og automatiseret lugtneutralt rensningsanlæg.

– Det betyder bygninger, der snildt kan ombygges til anden produktion om nødvendigt, siger han og forklarer, at dermed er de økonomiske risici ved at låne ud til minkfolk faldet betragteligt i forhold til tidligere tiders træbur-haller uden værdi.

– Men som det ser ud nu kommer fremtidens minkavlere formentlig til at starte op som deres forgængere, siger Søren Behrmann.

– Altså fra bunden. Vi ser flere nye minkavlere begynde generationsskifte i det små med få tæver og i lejede bygninger.

– Mange har faktisk også andet arbejde ved siden af, hvis altså ikke man vil gå vejen med vækstlån og selskabsløsninger, påpeger økonomichefen og opfordrer minkfolk til at deltage i landboforeningens match-møde for minkfolk.

Drømmen er langt fra alt

Imidlertid ved den næste generation helt præcis, hvad de vil have, hvis de skal købe minkfarm. Og det drejer sig udelukkende om; location-location-location.

– Den perfekte farm ligger langt fra alt, og her er Midt- og Vestjylland meget attraktiv, siger Tove Holm Vistedsen, rådgiver for plante og mink hos Vestjysk Landboforening.

Hun forklarer, at Vestjysk Landboforening på baggrund af interessen holder match-møde den 4. september, hvor etablerede minkfarmere kan møde eventuelle kommende avlere og få gode råd omkring finansiering, selskabsformer, avlsmateriale og hjælp ved salg og køb.

Blandt andre fortæller Michelle Eriksen, som er landbrugsskoleelev på Asmildkloster Landbrugsskole ved Viborg i sit indlæg, hvad der tænder fremtidens minkavlere.

– Det handler om, at avlsmaterialet skal være i orden, der skal være gode muligheder for at udvide, og så skal farmen ligge langt fra naboer og helst også natur, siger Michelle Eriksen til landboforeningens hjemmeside; vjl.dk.

Han peger desuden på, at den ældre generation nok også kommer til at reoverveje prisen på farmene.

– De er generelt alt for høje, fastslår han.

En gennemsnitlig minkfarm med ca. 2200 tæver koster ca. 10 millioner at erhverve, og generelt er der stor aldersspredning mellem eventuelle købere og sælgere i minkerhvervet.