Nu kan kvægbønder få et power-boost til malkekvæget

Team Kvaeg

Team kvæg i Vestjysk Landboforening garanterer kvægbønderne ren rå powerboost i deres malkestalde med et tre dagens workshop om kalve, kvier og køer. Foto: Anita Corpas

Som de første i landet udbyder Vestjysk Landboforening nu tredages workshops for både kalve, kvier og køer.

– Det handler ikke om af få flere køer – men om at få mere ud af de køer, man har. Så nu kan danske kvægbønder få et råt powerboost til malkekvæget, siger chef for produktion hos Vestjysk Landboforening, Ida Ringgaard.

PRESSE tekst og foto for Vestjysk Landboforening

 

Af Anita Corpas

Om to år gives kvoten fri, og det betyder, at hver mælkebedrift kan producere endnu mere mælk.

– Det handler derfor ikke om at få flere køer – men at få mere ud af de køer, man har, fastslår Ida Ringgaard, chef for produktion i Vestjysk Landboforening.

Som de første i landet udbyder Vestjysk Landboforening nu tredages workshops fordelt henover cirka et halvt år for både kalve, kvier og køer.

– Vi oplever en massiv efterspørgsel på nyt rådgiver-power til malkekvæget.

– Landmænd vil have konkrete input og løsninger til deres daglige arbejde med dyrene, og vi giver dem det boost, siger hun til vjl.dk.

Vestjysk succes

Gennemsnittet for antal kilo produceret mælk ligger i dag allerede højere blandt de vestjysk bedrifter end i resten af landet.

Desuden har de vestjysk landmænd en lavere dødelighed og opnår en højere tilvækst blandt deres kalve.

Og en del af den vestjyske fremgang skyldes ny viden og gode rutiner, mener Ida Ringgard.

Kalveworkshops er populære

Gennem de seneste tre år har omkring 150 landmænd fra hele landet gennemført workshop for kalve sammen med kalveekspert Rikke Engelbrecht.

– De landmand, der har været på workshop oplever, hvor meget det hjælper at få gode rutiner.

– De erfarer, at det bliver lettere og tager langt mindre tid at passe raske, sunde kalve, frem for at reparere syge dyr. Og glæden ved arbejdet bliver tilmed større, påpeger Ida Ringgaard.

Hun forklarer, at efterspørgslen på mere viden umiddelbart bare vokser, og at landmænd ikke længere vil nøjes med at være gode til kalve.

For første gang

Vestjysk Landboforening følger derfor op med en ny workshops for kvier og forventer allerede nu også at udbyde workshops for malkekøer i 2014.

– Mange af vores landmænd har nu helt styr på kalvedelen og har behov for blandt andet at blive bedre til at optimere kvier og håndtere deres goldkøer, siger Ida Ringgaard og forklarer, at netop workshop for kvier højst sandsynligt vil skabe behov for yderligere viden omkring de malkende køer.

Adgangen til den workshop kræver imidlertid, at deltagerne inden 2014 har styr på de to andre faser i mælkebedriften.

Læs evt. mere på:http://www.vjl.dk/Raadgivning/Kvaeg/altomkalvekvierogkoer