Taberkøer bliver det næste store problem i landbruget

rikkeE

Kalveekspert Rikke Engelbrecht og driftsøkonom Bo Mortensen er enige om, at fremtidens landmænd er nødt til at opstille forretningsmål for deres bedrifter.
© Foto: Anita Corpas

FAGLIG DAG: Kælvningsalderen skal ned. Kvierne er for gamle, når de kælver og det øger niveauet for taberkøer, sagde kalveekspert Rikke Engelbrecht.

Driftsøkonom Bo Mortensen forudser kanonkurrence, når mælkekvoten ophører om to år. – Det bliver survivel of the fittest, sagde han.

 

Af Anita Corpas

FAGLIG DAG: Taberkøer indtager staldende i stadig større antal.

– Kvierne er blevet for gamle, når de kælver. Det øger niveauet for taberkøer, sagde Rikke Engelbrecht ved årets Faglige Dag i Vestjysk Landboforening.

– Det er en god idé at få kælvningsalderen ned, og det gør man bedst ved at styrke kalvene og give dem den råmælk, de skal have, sagde hun og pointerede, at det stadig halter med at få optimeret opdrættet.

– Det betyder, at de gamle kvierne kan få besvær med at kælve, er for fede, får følgesygdomme, har en lav reproduktion og leverer for lidt mælk, fastslog Rikke Engelbrecht.

Hun forklarede, at der ikke er problemer ved, at kælvningsalderen ligger omkring de 20-22 måneder.

– Jo længere de ligger ned i alder, des finere går det faktisk, sagde hun.

Og er der landmænd, der har problemer med at vurdere den rette alder/højde til kvierne, har kalveeksperten også råd for det;

– Brug Idas brystmålshøjde, som retningslinje – så har I også noget, I kan sætte op på bagvæggen.

Nul kvote giver konkurrence.

Fri konkurrence og survivel of the fittest. Sådan lyder fremtiden for kvægbrugerne, når mælkekvoterne forsvinder om to år, forudsagde driftsøkonom i Vestjysk Landboforening; Bo Mortensen.

– Er vi de stærkeste og gearet til sådant et marked, spurgte han og opfordrede landmændene til at holde fokus på tre hovedforretningsområder, der handler om salg af dyr, lave foder til køerne – og at skaffe udskiftningsdyr.

– Det bliver vigtigere end nogensinde at opstille sine egne mål, pointerede Bo Mortensen å årets faglige dag i Vestjysk Landboforening.