VJL / Kalvedronningen delte ud af balloner og beregninger

PRESSE

WEB TEKST OG FOTO

Kalveekspert Rikke Engelbrecht delte ud af både vestjysk balloner og amerikanske beregninger.

Foto: Anita Corpas

 

Allerede inden frokost var rådgiverne i Vestjysk Landforening ømme i fingrene af at binde ballonsnore.

Vestjysk balloner var på åbningsdagen af Landsskuet i Herning som sædvanligt et hit blandt skuets yngste gæster.

 

Også landboforeningens top-tilbud om at beregne profitten på investeringen af et pasteuriseringsanlæg trak landmændene forbi standen i Hal Q.

 

Af Anita Corpas

 

36 måneder vil det tage for bedriften i Spjald med 140 køer at tjene inventeringen på cirka 42.000 kroner til et pasteuriseringsanlæg ind igen.

– Det er godt nok sjældent at en investering i landbruget er tjent så hurtigt ind igen, sagde en forbavset fodermester Tina Madsen fra Spjald.

 

Og beregningsresultatet overraskede flere landmænd, der benyttede sig af Vestjysk Landboforenings Landsskue-tilbud om at få en fiktiv investering på et pasteuriseringsanlæg beregnet.

Det er kalveekspert Rikke Engelbrecht, som gennem sine amerikanske forbindelser har adgang til særlige beregninger, der præcist angiver, hvorvidt det kan betale sig for en mælkeproducent at få et pasteuriseringsanlæg.

 

Bedre kalvesundhed

Et pasteuriseringsanlæg forebygger ikke bare sygdom. Det vil også lette arbejdet for eventuelle landbrugsvikarer, mener Tina Madsen.

 

– Det er næsten altid omkring hygiejnen, at problemerne opstår ved fremmed hjælp i kostalden. Det kunne lette arbejdet meget med et pasteuriseringsanlæg, pointerer Tina Madsen.

Også kvægøkolog Erik Andersen fra Lyhne fik prøvet sine bedriftstal af i landboforeningens stand.

 

Han har 75 økologiske køer, og kunne på bare otte måneder tjene investeringen hjem.

 

Imidlertid er mælkepulver reelt for dyrt at anvende i en økologisk besætning, derfor regulerede Rikke Engelbrecht beregningen for tankmælk, og resultatet gav landmanden profit efter cirka 3,5 år.

– Det kunne jeg godt tænke at overveje, sagde Erik Andersen og forklarede, at han netop har deltaget i landboforeningens kalvekursus, der har fokus på at sætte krudt i kalvene fra fødslen.

– Jeg giver kalvene en højere kraftfoderkvalitet, og umiddelbart virker det som om, at kalvene bliver fiskere og vokser mere, pointerer han.