Ind i pelsdyrbranchen med alle dyr betalt

Anders Strøm og Nedas PilypasMinkfarmer Anders Strøm (tv) var ikke selv bleg for at lægge et sælgerpantebrev ind i handlen med Nedas Pilypas.

GENERATIONSSKIFTE: Iværksætteri:
Ved årsskiftet overtager Nedas Pilypas nøglerne til sin minkfarm nummer to, og han har aldrig lånt krone til besætningen.

 

PRESSE TEKST, FOTO OG VIDEO;  VESTJYSK LANDBOFORENING

Artikelserie for Vestjysk Landboforeningen forud for møde generationsskifte.

Finansgyser forud for far-søn skifte

Synlige resultater giver velvilje hos banken

TEKST & FOTO: ANITA CORPAS

Nedas Pilypas er 39 år og er oprindelig mekaniker med eget værksted i Litauen. Men da kunderne svandt ind, kom han til Danmark på bagkant af den generelle krise i Østeuropa.

Her havde han allerede flere bekendte, der arbejdede på de danske gårde, og planen var at blive i tre år.

I dag 15 år senere overtager Nedas Pilypas ved årsskiftet nøglerne til den sidste del af minkfarmer Anders Strøms livsværk ved Hoverdal i Vestjylland. Det sker efter et ekspanderende iværksætter eventyr, der formentlig langt fra er toppet.

– For Nedas har en arbejdsiver og nøjsom tålmodighed ud over det sædvanlige. Når han sætter sig noget for, så gør han det også færdigt, pointerer Anders Strøm.

Anders Strøm var ikke selv bleg for at lægge et sælgerpantebrev ind i handlen, da Nedas Pilypas for to år siden købte Strøms ene minkfarm. Den blev finansieret med DLR og Kopenhagen Fur helt uden om banken.

Iværksætteri

Nedas Pilypas kan som EU-borger anlægge en virksomhed i hvilket som helst EU land, og hans pelseventyr i Danmark starter for godt syv år siden.
Her arbejder han på to minkfarme. Derudover erhverver han med sin arbejdsgivers velsignelse 50 tæver til sig selv. Året efter har han 100, så 400, så 800.

I 2012 rykker han ind hos Anders Strøm med sine egne 1500 dyr. Han lejer begge Strøms farme, der ligger i henholdsvis Hee og Hover og har en samlet kapacitet på 5000 dyr. Udover plads til sine egne dyr fylder Nedas buerne med sine kollegers avlsdyr.

En fremgangsmåde Nedas har det rigtig godt med. Han har aldrig lånt en krone til at købe avlsdyr for.

– Jeg bruger helst penge, jeg har, og jeg har altid betalt besætningen med mine egne penge, siger Nedas Pilypas.

Ingen arvinger

Uden arvinger til pelsdynastiet, sætter Anders Strøm penge i Nedas Pilypas for at få gang i et generationsskifte.

Den tillid bevirker, at Nedas Pilypas her to år senere ikke har problemer med at låne penge i banken til en fornuftig rente for at finansiere købet af den sidste minkfarm med DLR og Nedas selv.

– Han har vist resultater, og nu kan banken også se, at han er dygtig, pointerer Anders Strøm, hvis tredje alder nu bliver som ejendomsmagnat og tømrer for mindre opgaver.

Nye mål

Nedas Pilypas råder andre unge landmænd til at spare op og vide, hvad man vil.

– Det er en god idé at leje sig frem og fylde op med andre avleres dyr. Det giver mulighed for at spare op, siger han og pointerer; at han allerede efter det første år vidste, hvad han ville.

– Målet er at udvide farmen i Hee til en samlet besætning på 10.000 tæver på de to farme, fastslår Nedas.

Fakta
Per 1. januar 2016 lyder besætningen hos Nedas Pilypas på 4500 tæver fordelt på to farme med tilhørende 75 hektar, der er forpagtet ud.
Bedriften har en årsproduktion på ca. 25.000 skind med et nulpunkt på kr. 221, og har de seneste fire år haft et hvalpegennemsnit på over seks.

Nedas beskæftiger desuden to ansatte foruden ekstra mandskab i sæson.

Privat er Nedas er gift med Tetiana, som er fra Ukraine og oprindeligt uddannet dyrlæge.
Parret har to børn og flytter ind på ejendommen ved Hover 1. februar.