Kalveekspert Rikke Engelbrecht tager opgøret med 40 års landmandspraksis og giver mælken tilbage til de nyfødte kalve.
Bonus er stærke kvier, tidlige kælvninger og gevinst på bundlinjen.
Landmand Kalle Nielsen har succes med konceptet.
– Man kan jo ikke lade et lille spædt dyr leve af fast foder alene, når det nu er beregnet til at leve af mælk, fastslår Rikke Engelbrecht.
Mød Vestjysk Landboforenings kalvedronning på årets Landsskue i Herning og test de værktøjer, hun garanterer landmændene får tusindvis af gevinstkroner ud af at følge.
Af Anita Corpas
Bevidst om faren for at lægge sig ud med det samlede landbrugs-erhverv, tager Rikke Engelbrecht, kalveekspert i Vestjysk Landboforening nu det endelig opgør med den mest udbredte landmandspraksis i kalvestalden.
Hun giver mælken tilbage til de nyfødte kalve.
– Man kan jo ikke lade et lille spædt dyr leve af fast foder alene, når det nu er beregnet til at leve af mælk.
– Det er da så såre simpelt, siger Rikke Engelbrecht.
Gammeldags
I over 40 år har mælkeproducenter primært fodret nyfødte kalve med fast – frem for flydende foder. Og det forstår kalveeksperten godt.
– Det var en strategi landmanden engang kunne tjene flest penge på. Men den metode er gammeldags og alt for kortsigtet, fastslår hun.
I dag er det vigtigt med stærke, sunde kalve, der tidligere kan indgå i kostalden.
Det betyder, at kalvene skal starte ud med rigelige mængder mælk – suppleret med kalveblanding, siger Rikke Engelbrecht.
Landsskue-guld til professionelle.
De landmænd der agter at blive i faget i tiden fremover, skal sikre sig stærke kalve og en lav kælvningsalder, påpeger eksperten.
På landsskuet i Herning i år medbringer hun derfor en lang række håndgribelige værktøjer til den professionelle landmand.
– Det bliver muligt på stedet at teste hvor overbevisende det er, at gøre en målrettet indsats for at få gevinst på bundlinjen, siger Rikke Engelbrecht. ´
Under hele landsskuet kan landmændene teste sine bedriftstal i FutureCals I og II – der på raceniveau synliggøre spild i kalvestalden.
Afprøve det spritnye vækstkurveskema, der fortæller landmanden om kalvene opnår den korrekte vækst.
Og ikke mindst sikre sig et af de særligt populære amerikanske målebånd – der gør det nemt for landmanden at måle sig til den perfekte kalv.
Rikke Engelbrecht er 38 år og har i landbruget udelukkende beskæftiget sig med kalve.
Hun har en ph.d fra Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole (KVL) i kalvesundhed og management.
Derudover har hun en amerikansk mastergrad i opdræt af småkalve og ungdyr. Hun har forsket ved Foulum Forsøgsstation og har i flere år været udekørende ekspertrådgiver for Landscenteret i Skejby.
Hun har gennem flere år nu samarbejdet med Vestjysk Landboforening.
Foto: Anita Corpas
Yderligere oplysninger:
Ekspertrådgiver Rikke Engelbrecht, telefon 2250 7551
Chefrådgiver Team Kvæg, Ida Ringgaard, telefon 4094 9550