Fødevareministeren lange næse til folket

Vestjysk Landboforenings møde om randzoner trak op imod 400 landmænd af traktorerne på en ellers god høstaften.
Foto: Anita Corpas.

Tekst, film og foto for VESTJYSK LANDBOFORENING

 

Der bliver ikke tale om at lufte hund på 50.000 hektar landbrugsjord på mandag. Og fødevareministerens gave til befolkningen kan stik imod forventningen først pakkes ud om adskillige år.

– Der er ikke adgang til randzonerne – Og det bliver der heller ikke de første mange år, fastslog Henrik Frandsen viceformand i Landbrug & Fødevarer.

Han kaldte randzoneloven for røveri på landbrugsjord, kortmaterialet for at være det rene makværk, og at fjumreåret er en hån mod de danske landmænd.

 

Adskillige landmænd er frustrerede og målløse over, at randzoneloven er en realitet. Og Vestjysk Landboforenings møde om randzoner trak op imod 400 landmænd af traktorerne på en ellers god høstaften.

Landbrug og Fødevarers viceformand; Henrik Frandsen lagde da heller ikke halm mellem linjerne i sit indlæg om randzoner.

– Randzoneloven er røveri af landbrugsjord, kortmaterialet er det rene makværk, og fjumreåret er en hån mod de danske landmænd, fastslog han.

 

Ligeledes kunne viceformanden slå fast, at der ikke bliver tale om at lufte hund på 50.000 hektar landbrugsjord på mandag.

– For at opnå en tilstand af natur skal der være etableret et naturligt plantedække på randzonerne, og det tager mange år.

– Der bliver ikke adgang de første fem til otte år, sagde Henrik Frandsen.

 

Stop dialogen og gå hjem

Frustrationerne føg dog massivt fra de vestjyske landmænd mod viceformanden og mod brancheorganisationens indsats.

”Luk mapperne og gå hjem. Den dialogsøgende retning holder ikke længere. Gør noget, ” lød nogle af de kontante budskaber fra salen, skriver Vestjysk Landboforening på foreningens hjemmeside; vjl.dk.

Imidlertid er de to forestående retssager Landbrug & Fødevarer har anlagt mod den danske stat et ultimativt bevis på, at landbrugserhvervet har sat traktoren i bakgear, mente Henrik Frandsen.

– Det er første gang nogensinde, at landbruget har anlagt en retssag mod staten. Det mener vi er tegn på den yderste konsekvens af, at politikerne ikke vil lytte til fornuft.

– For vi truer ikke med noget, vi ikke er villige til at gennemfører.

– Er I fx klar til den konsekvens at lukke landbruget ned, spurgte Henrik Frandsen.

 

Fjumreår er en hån

– Et hvert fornuftigt menneske ville have taget denne lov af bordet. Der er alt for mange usikkerhedsmomenter, sagde Henrik Frandsen og udtrykte bekymring, om kommunerne også har resurser nok, og om hvorvidt der vil ske forskellige skøn i sagerne.

– I stedet har man indført et fjumreår, og det er en hån mod landmændene.

– Det beviser, at loven overhovedet ikke er klar til at blive gennemført, sagde han og pegede på, at samme miljøeffekt ville have været opnået på blot en tredjedel ud af de 50.000 hektarer, hvis forarbejdet været udført ordentligt, og randzonerne var placeret rigtigt.

 

Folket holder med landbruget

Imidlertid er det ved at ske et sympatiskred til fordel for landbruget i befolkningen, mener Henrik Frandsen.

– Flere medier er mere positive overfor landbruget og er begyndt at få øjnene op for de urimeligheder, der sker.

– Men jeg ved ærligt talt ikke, om det er rygekabiner eller randzoner, der optager befolkningen mest, pointerede viceformanden lunt.